Znojmo - Kapucínský Klášter a hradební příkop

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Hlavním tématem této práce je rekonstrukce kláštera jako domu s pečovatelskou službou pro seniory. Hlavními důvody pro toto řešení je velmi výhodná poloha kláštera v historickém centru, možnost využití stávající budovy a možnost využití zahrady kláštera jako prostor pro relaxaci. V zahradách kláštera je navržen nový objekt domova s pečovatelskou službou. Tato nová budova je navržena s důrazem na co největší toleranci vůči okolnímu prostředí a historického významu této oblasti. Půdorys domu sleduje stopu původního opevnění, které vedlo k patě Vlčí věže. Jeho půdorysné uspořádání připomíná písmeno U. Ve středu domu se nachází vnitřní dvůr, který koresponduje s vnitřními dvory kláštera. Konstrukce nového objektu se snaží najít tu nejlepší pozici, aby se vešly do kontextu města Znojma.Současně toto uspořádání umožňuje řešení vnitřní zahrady, místa relaxace a odpočinku a odkazuje nás zpět do historie klášterní zahrady, která se v těchto místech vyskytovala od doby založení kláštera.
The main topic of this thesis is reconstruction of the monastery like a nursing house for elderly people. The main reasons for this solution is very advantageous position of the monastery in the historic center, the possibility of using the existing building and possibility to use gardens of monastery like an area for relaxation. In gardens of monastery is designed new house for elderly people. This new building is designed with the greatest emphasis on tolerance to the surrounding environment and the historical importance of this area. The footprint of the house follows the trace of the original fortification, which led to the toe of Vlčí věž. It´s floor plan arrangement recalls the letter U. in the center of the house, there is an inner courtyard, which corresponds with the inner courtyard of the monastery. The design of new object is trying to find the best position to fit into the context of the town of Znojmo. At the same time, this arrangement allows the solution to the inner garden, resting place of relaxation, which refers us back to the monastery garden, which occurred in these places since the time of establishment of the monastery.
Description
Citation
VLČKOVÁ, M. Znojmo - Kapucínský Klášter a hradební příkop [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Bohumil Kováč, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Iveta Ludvíková (člen) Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Martin Zedníček (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO