Detekce spánkové apnoe u dospělých pacientů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je konstrukce zařízení detekující apnoické dýchací pauzy během spánku. Nejčastější příčinou apnoických pauz je obstrukce dýchacích cest, např. kolapsem dýchacích cest. Apnoe vede k zhoršení kvality spánku a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kontrolér je konstruován na vývojové desce Arduino Uno. Celá měřící aparatura se skládá za dvou obvodů pro měření vnějších projevů pohybu dýchacích svalů a mikrofonu, na měření přítomnosti proudu vzduchu.
The goal of this work is to construct a device detecting apneic respiration pauses during sleep. The most common cause of apnea pauses is obstruction of the airways, eg, airway collapse. Apnea leads to a deterioration in the quality of sleep and increases the risk of cardiovascular disease. The controller is designed on the Arduino Uno development board. The whole measuring device consists of two circuits for measuring the external manifestations of movement of respiratory muscles and a microphone for measuring the presence of air flow.
Description
Citation
VRANA, V. Detekce spánkové apnoe u dospělých pacientů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO