Laboratorní úlohy pro výuku ultrazvukových zobrazovacích systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá ultrazvukovými zobrazovacími systémy. Nejdříve je popsáno ultrazvukové vlnění a fyzikální zákony, které s vlněním souvisí. Poté je zde velká kapitola, která se zabývá klinickým využitím. Jsou zde rozebrány jednotlivé módy zobrazení a používané sondy. Zmínka je zde i o dopplerovských systémech. Dále je zde uvedeno hodnocení ultrazvukového obrazu. V praktické části se zabývám hodnocením přístroje GE Vingmed Ultrasound System Five REM pomocí fantomu. Z této části vznikla jedna laboratorní úloha na seznámení práce s ultrazvukem. V druhém semestru jsem se věnoval ultrazvukovému přístroji od 3B Scientific. Pro tento přistroj bylo navrženo několik laboratorních úloh, které byly zároveň odzkoušeny v praxi. Dále byla sestavena jednoduchá konstrukce pro snímání scény v B-módu. Nakonec byl vytvořen vlastní fantom.
This thesis is about ultrasound imaging systems. In the beginning, there are described ultrasonic waves and principles of physics. Next part is about clinical use of ultrasound system. There are described modes of imaging and probes used in practise. Doppler systems are also mentioned. Next part is about evaluation of image. In practical part of my thesis I am evaluating quality of image produced by GE Vingmed Ultrasound System Five REM. From this part had been created a laboratory exercise about basics of working with ultrasound systems. Next semester, I worked with ultrasound produced by 3B Scientific. There were made several laboratory exercises for this ultrasound and they were tested. For scanning in B-mode was made simple construction. Last part was about creating own phantom.
Description
Citation
JORDÁNEK, T. Laboratorní úlohy pro výuku ultrazvukových zobrazovacích systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Erik Staffa, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Mézl položil otázku, proč nasnímaný obraz má horší kvalitu? Mgr. Staffa položil otázku, byla vyzkoušena nějaká alternativa k silikonu? Ing. Janoušek položil otázku, byly navrženy laboratroní protokoly? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO