Textilní anténní řada s kruhovou polarizací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem anténní řady, která vykazuje pravotočivou kruhovou polarizaci v pásmu ISM 5,8 GHz. Planární anténní řada je integrována do 3D textilu SINTEX, který je v tomto případě použit jako polstrování střechy osobního automobilu. V práci je vytvořeno několik modelů antén, které pracují jak s lineární, tak s kruhovou polarizací. Modely postupují od antén založených na mikropáskové technologii k anténám napájeným vlnovodem integrovaným do textilu. Výsledná tříprvková struktura s koaxiálním napaječem byla vyrobena pomocí sítotisku i formou měděné fólie. Oba prototypy byly podrobeny zkušebnímu měření.
This bachelor thesis deals with the design of the right-hand circularly polarized antenna arrays operated in the ISM band 5.8 GHz. The planar antenna array is integrated into the 3D textile produced by SINTEX, which is used as upholstery on the roof of a car. In the thesis, several antenna models are described. Models operate with linear and circular polarization. Initial antenna designs were based on a microstrip technology. Later antenna designs are modified using substrate integrated waveguide technology. Finally, a three-element patch array with a coaxial excitation was fabricated and tested.
Description
Citation
RUJZL, M. Textilní anténní řada s kruhovou polarizací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen) Ing. Stanislav Vítek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy oponenta práce a na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO