Implementace komunikačního protokolu CAN 2.0 v jednočipových mikroprocesorech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o implementaci komunikačního protokolu CAN 2.0 v jednočipových mikroprocesorech. V úvodu této práce je popsána problematika komunikačních protokolů, které se v současné době používají v automobilové technice s důrazem na komunikační protokol CAN 2.0. V další části této práce byly popsány konkrétní vlastnosti komunikačního protokolu CAN 2.0. U tohoto protokolu byl uveden princip přenosu dat, princip arbitráže na sběrnici a také struktura jednotlivých rámců, které se na ní mohou vyskytovat. Dalším úkolem bylo porovnat dvě základní architektury a to architekturu FIFO a architekturu MailBox. Na základě měření proběhlo srovnání těchto architektur v typických aplikacích. Pro stanovení těchto výsledků byla navržena vývojová deska, která byla použita při návrhu koncepce sítě.
This diploma thesis deals with the implementation of the CAN 2.0 communication protocol in single-chip microprocessors. In the first part communication protocols currently used in automotive application and their properties are described, with impact on communication protocol CAN 2.0. The second part is dedicated to the description of communication protocol CAN 2.0 particular features. The principle of data transmission, principle of bus arbitration and also the structure of individual frames, which can occur on it are mentioned. The final part relates with the task to compare FIFO architecture to MailBox architecture. On the basis of measurement the comparison of these architectures in typical applications was performed. Because of setting these results the prototyping board was designed. This board was utilized to design the net conception.
Description
Citation
MACHÁLKA, L. Implementace komunikačního protokolu CAN 2.0 v jednočipových mikroprocesorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Proč byly zvoleny při měření architektur FIFO a MailBox zrovna přenosové rychlosti 50kb/s a 1Mb/s a počet 2 a 12 přenášených zpráv na sběrnici? Existují v oblasti jednočipových mikrokontrolerů s rozhraním CAN i jiné architektury organizace paměti než FIFO a MailBox?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO