Browsing 2019 by Issue Date
Now showing items 1-20 of 125
-
Charakterizace a průběh zrání sýrů eidamského typu
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek a volných/vázaných mastných kyselin v modelových sýrech eidamského typu, tj. přírodní polotvrdé sýry s nízkodohřívanou sýřeninou. Pro výrobu sýrů byly ... -
Vliv aplikace lignitu na distribuci organického uhlíku v půdě
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci metodiky sekvenční chemické frakcionace na humeomika, aby byla využitelná k určení obsahu a distribuce organické hmoty a organických prvků v půdě. Následně je takto ... -
Příprava a charakterizace komplexních liposomálních systémů pro distribuci léčiv
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací stealth liposomů a jejich kombinací s trimethylchitosanem (TMC). Tento komplex by mohl najít uplatnění v oblasti inhalačního podávání. Stealth liposomy byly připraveny ... -
Vliv velikosti částic na mikroreologické experimenty pomocí fluorescenční korelační spektroskopie
V tejto diplomovej práci je diskutovaná mikroreológia pomocou metódy fluorescenčnej korelačnej spektroskopie. Ako mikroreologické sondy boli využité fluorescenčne značené častice 5 veľkostí v rozmedzí 10-100 nm v prostredí ... -
Vývoj kosmetického krému vyhovující standardům certifikace CPK
Cílem diplomové práce je návrh receptury přípravy přírodních BB-krémů požadovaných vlastností (barevné odstíny, které budou vhodné pro středoevropský typ pleti; tokové vlastnosti, konzistence, roztíratelnost, stabilita). ... -
Testování mikrometody izolace DNA z listů, plodů a výrobků z ovoce
Diplomová práca bola zameraná na testovanie mikrometódy izolácie DNA z listov, plodov a výrobkov z ovocia. Pre analýzu rastlinnej DNA v technologicky spracovaných potravinách boli vybraté džemy. Listy, plody a džemy boli ... -
Izolace a průkaz DNA z rostlin významných v potravinářství
V potravinárstve je veľmi dôležité, aby sa dbalo na kvalitu, bezpečnosť a organoleptické vlastnosti dodávaných produktov. Z tohoto dôvodu sa musia potraviny kontrolovať. Avšak nie všetky informácie vieme zistiť pomocou ... -
Optická mikromanipulace a Ramanova spektroskopie buněk v mikrofluidních systémech
Diplomová práce se zabývá optimalizací procesu měření a analýzou změn indukovaných antibiotiky v buňkách bakterií E.coli prostřednictvím Ramanovy mikrospektroskopie kombinované s optickou mikromanipulací (tzv. Ramanova ... -
Srovnání aromatického profilu kozího vs. kravského mléka
Tato práce se zabývá porovnáním aromaticky aktivních látek v kozím a kravském mléce. Je sledován obsah aromaticky aktivních látek ve vzorcích kozího a kravského mléka, které byly analyzovány metodou HS-SPME-GC-MS. V ... -
Analýza vodných výluhů biouhlu pomocí separačních metod
Předložená diplomová práce se zabývá analýzou vodných výluhů biouhlu pomocí separačních metod. Veškeré analyzované biouhly jsou vytvořené z čistírenských kalů mikrovlnnou pyrolýzou. Práce si klade za cíl optimalizovat ... -
Vliv hyaluronanu na vlastnosti očních kapek
Modifikace očních kapek pomocí hyaluronanu vede ke zvýšení času zádrže na očním povrchu. V této práci byly dlouhodobě sledovány systému očních kapek Opthalmo-Septonex a Visine Classic s různými přídavky hyaluronanu z ... -
Mezifázová reologie jakožto účinný nástroj k popisu mezifázového chování biofilmů
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci metody mezifázové reologie pro její využití ke studiu chování mikrobiálních biofilmů na rozhraní kapalina-vzduch a jejím následném využití ke studiu tvorby biofilmu za ... -
Mechanické vlastnosti a struktura směsí recyklovaného polyetylénu a velmi nízko hustotního polyetylénu
Analyzován byl recyklovaný materiál z obalových polyetylénových fólií z tří měsíční produkce od tří dodavatelů (Třinec, Chlebičov a Olomouc) a dál materiál, který nevyhověl při zpracování vyfukováním. Studován byl také ... -
Vliv katalytického systému na strukturu E/P kopolymerů
Práce se zabývá strukturou etylen-propylenových kopolymerů (E/P kopolymerů) vyrobených polymerací v plynné fázi. Cílem bylo zjistit vliv použitých katalyzátorů na rozložení etylenových jednotek ve výsledném materiálu. Byly ... -
Hydratace biokolidů - kalorimetrická studie
Předmětem této diplomové práce bylo studium hydratace vybraných biokoloidních látek, konkrétně huminových látek (huminových kyselin a fulvinových kyselin), kyseliny hyaluronové se třemi různými molekulovými hmotnostmi, ... -
Studium ovlivnění hydratace portlandského cementu působením zinku
Téma této práce je sledování vlivu zinku na hydratační proces v portlandském směsném cementu (konkrétně s příměsí jemně mleté granulované vysokopecní strusky, vysokoteplotního a fluidního popílku). Jak velké množství zinku ... -
Reologické vlastnosti chladicích kapalin pro obrábění kovů
Boli merané tokové vlastnosti dvoch typov procesných a čistých chladiacich kvapalín (A a B), používaných pri obrábaní kovov. Z procesu boli odobraté štyri kvapaliny vždy po mesiaci používania. Všetky kvapaliny boli merané ... -
Vliv hybridizačních směsí na intenzitu fluorescence při in situ hybridizaci
Fluorescenční in situ hybridizace (FISH) je široce používaná metoda pro detekci určité sekvence DNA na chromozomech. Cílem práce je porovnání tří různých chemických sloučenin (formamidu, ethylenkarbonátu a sodných kationtů) ... -
Možnost dalšího využití bezinkových výlisků
Tato diplomová práce se zabývá přípravou koncentrátu a lyofilizátu z extraktu bezových výlisků (bez černý, Sambucus nigra L.) a stanovením vybraných chemických charakteristik v těchto produktech. Teoretická část obsahuje ... -
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce ...