Architektura systému zpětného získávání tepla z tepelné baterie ve vozidle

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto práca sa zaoberá významom a možnosťami rekuperácie tepla výfukových plynov, ktoré pomáhajú pri štarte urýchliť zahrievanie motora a tým znižovať emisie. Teoretická časť pojednáva o emisiach a v snahe znížiť ich o predošlých konštrukčných riešeniach v priebehu rokov. Praktická časť je venovaná vytvorení modelov s implementovanými systémami rekuperácie tepelnej energie a ich dopad na teplotu chladiacej kvapaliny a oleja ako aj na celkovú spotrebu vozidla.
This thesis deals with the importance and possibilities of exhaust heat recovery, which helps to accelerate engine warm up at start and thereby reduce emissions. The theoretical part deals with emissions and the effort to reduce them by previous design solutions over the years. The practical part is devoted to creating the models with implemented systems of heat recovery and their impact on the temperature of the coolant and oil as well as the total vehicle consumption.
Description
Citation
STANKO, M. Architektura systému zpětného získávání tepla z tepelné baterie ve vozidle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen) Ing. Tomáš Heger (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí diplomovou prací (zadání, cíle, řešení, výsledky a závěr). Následovala část, kdy byly zodpovězeny otázky oponenta uvedené v Oponentském posudku. Dále byly položeny otázky týkající se diplomové práce: - Jaké jsou dovolené hodnoty emisí u aktuálních emisních norem? - Jak ovlivňuje přeplňování motoru emise uhlovodíků a oxidu uhelnatého? - Který model motoru byl v diplomové práci využit? - Máte představu o ceně prezentovaných systémů? - Co je hlavní výhodou materiálů se změnou fáze? Kde se tyto materiály v praxi využívají?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO