Pokročilé optimalizační modely v oblasti oběhového hospodářství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá aplikací optimalizačních metod v oblasti oběhového hospodářství. Úvod je zaměřen na vysvětlení hlavních bodů této problematiky a její přínosy pro ekonomiku a životní prostředí. Dále jsou uvedeny překážky bránící v přechodu ze současného nakládání s odpady. V práci je popsán matematický aparát, který je dále využit v praktické části. Jádrem práce je matematický optimalizační model implementovaný v~softwaru GAMS a generátor vstupních dat zpracovaný ve VBA. Model zahrnuje všechny významné způsoby nakládání s odpady s ohledem na ekonomické i ekologické aspekty včetně dopravy. Funkčnost je následně předvedena na malé úloze. Stěžejním výsledkem práce je aplikace modelu na reálných datech týkajících se ČR. Na závěr je provedena analýza výpočtové náročnosti vzhledem k rozsahu úlohy.
This diploma thesis deals with application optimization method in circular economy branch. The introduction is focused on explaining main features of the issue and its benefits for economy and environment. Afterwards are mentioned some obstacles, which are preventing transition from current waste management. Mathematical apparatus, which is used in practical section, is described in the thesis. Core of the thesis is mathematical optimization model, which is implemented in the GAMS software, and generator of input data is made in VBA. The model includes all of significant waste management options with respect to economic and enviromental aspect, including transport. Functionality is then demostrated on a small task. Key thesis result is application of the model on real data concerning Czech Republic. In conclusion an analysis of computation difficulty, given the scale of the task, is accomplished.
Description
Citation
PLUSKAL, J. Pokročilé optimalizační modely v oblasti oběhového hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. Aleksandre Lomtatidze, DrSc. (místopředseda) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student přednesl prezentaci svojí diplomové práce na téma: Pokročilé optimalizační modely v oblasti oběhového hospodářství. Dále odpověděl na dotaz položený oponentem ohledně úpravy dat v softwaru EXCEL. Docent Vašík položil dotaz týkající se symboliky a linearizace účelové funkce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO