Optimalizační modely v odpadovém hospodářství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá aplikací optimalizačních modelů v oblasti odpadového hospodářství. K analýze současného stavu, odhadu informace o toku konkrétního odpadu, odhadu pravděpodobného místa a způsobu zpracování je vyvinut vhodný přístup založený na sofistikovaných matematických metodách. Matematický model, který vznikl sloučením dvou již existujících modelů, přináší výsledky vhodné také pro prognózování stavu odpadového hospodářství. Výstupem je komplexní výpočetní nástroj, který byl testován na datech z roku 2015. Výsledky pro směsný komunální odpad (kat. č. 20 03 01), objemný odpad (kat. č. 20 03 07) a odpad s katalogovým číslem 19 08 05, což je označení pro kaly z čištění komunálních odpadních vod, byly zpracovány v programu MS Excel.
The master’s thesis deals with the application of optimization models in the waste management. The analysis of the current state, the estimation of information about the flow of a specific waste, the estimation of the probable processing site and the method of processing is developed by a suitable approach based on sophisticated mathematical methods. The mathematical model, which was created by merging the two already existing models, brings results suitable also for forecasting the state of the waste management. The output is a comprehensive computational tool that was tested on data from the year 2015. The results for mixed municipal waste (catalogue number 20 03 01), bulky waste (catalogue number 20 03 07) and waste with catalogue number 19 08 05, i.e. residual sludge from sewage plants, were processed in MS Excel.
Description
Citation
ŠMÍDOVÁ, Z. Optimalizační modely v odpadovém hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
1. Studentka prezentovala svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - Cíle práce - Optimalizační modely v odpadovém hospodářství - Shrnutí 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Studentka odpověděla na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: V předkládané práci jste vyvinula vícekriteriální matematické modely a ty jste použila dohromady? Studentka dostatečně odpověděla na dotaz. V odpovědích oponentů zmiňujete tři nové místa na vybudování ZEVO. Toto jsou Vaše výstupy? Studentka dostatečně odpověděla na dotaz. Jaká byste dala doporučení pro MŽP, aby svou databázi upravila tak, aby byly odchylky od reality co nejmenší? Studentka uspokojivě odpověděla na dotaz. Když jste provedla korekci svých matematických modelů, seděla Vám čísla s reálnými daty? Studentka odpověděla na dotaz. Stalo se Vám při používání Vašeho modelu na některá omezení, např. v podobě dopravní vzdálenosti? Studentka odpověděla na dotaz. 5. Studentka odpověděla na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO