Vliv opravného zavařování za tepla na změnu struktury a tvrdost odlitků z litiny s lupínkovým grafitem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá vlivem tepelného cyklu opravného zavařování za tepla u odlitků z litiny s lupínkovým grafitem na změnu tvrdosti. Práce se v teoretické části zabývá klasifikací grafitických litin, jejich strukturou, vlastnostmi a vlivy, které vznik a přeměny struktury ovlivňují. Důraz je kladen na chemické složení a stabilitu struktury za zvýšených teplot. Praktická část se zabývá zkoumáním vlivů opravného zavařování odlitků za tepla na pokles tvrdosti měřené ve Slévárně Heunisch Brno.
The master‘s thesis deals with the influence of the thermal cycle of welding with preheat on castings made of grey cast iron to change the hardness. The thesis deals with the classification of graphitic cast irons, their structure, properties and influences they have on the formation and transformation of the structure. Emphasis is placed on chemical composition and structure stability at elevated temperatures. The practical part deals with the investigation of the effects of casting repair on the decrease of hardness measured in the foundry Heunisch Brno.
Description
Citation
PROCHÁZKA, J. Vliv opravného zavařování za tepla na změnu struktury a tvrdost odlitků z litiny s lupínkovým grafitem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student Jan Procházka svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděla. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Jaké typy vad lze zavařovat a jaké metody se k tomu využívají? Jaký je rozdíl u zavařování litiny s kuličkový grafitem a litiny s lupínkovým grafitem? Jaká byla reakce na získaná měření? Jaké je přibližné množství Vámi zmíněných neshodných výrobků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO