Vyšetřování stability numerických metod pro diferenciální rovnice se zpožděným argumentem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá numerickou analýzou řešení diferenciálních rovnic se zpožděným argumentem. Zejména je studována rovnice pantografu, na níž je aplikována -metoda na ekvidistantní a kvazi-geometrické diskretizační síti. Kvalitativní vlastnosti metod jsou demonstrovány na několika speciálních případech rovnice pantografu.
The thesis deals with numerical analysis of delay differential equations. Particularly, the -method is applied to the pantograph equation considering equidistant and quasi-geometric mesh. Qualitative properties of the numerical methods are demonstrated on several special cases of the pantograph equation.
Description
Citation
OBRÁTIL, Š. Vyšetřování stability numerických metod pro diferenciální rovnice se zpožděným argumentem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Libor Žák, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Diplomant seznámil komisi s diplomovou prací a odpověděl na otázku oponenta diplomové práce. Oponent byl přítomen u obhajoby. Další otázky k obhajobě položili členové komise: Doc. Žák se ptal na vlastnosti pantografu. Prof. Pospíšil se ptal diplomanta, jestli se setkal s pojmem časových škál. Doc. Čermák se zajímal o přesnost použitých numerických metod a jakou interpolaci diplomant použil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO