Výpočtový model tlumiče odpružení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce na téma, Výpočtový model tlumiče odpružení, se zabývá způsobem, jakým je možné simulovat jednotlivé akční členy tlumiče odpružení s cílem získat výsledné F-v charakteristiky v závislosti na nastavení tlumiče. Práci lze rozdělit na část rešeršní a praktickou. Rešeršní část je zaměřena na přehled konstrukce tlumičů a fyzikální jevy, které ovlivňují výsledné silové působení. Praktická část je věnována výpočtovému modelu jednoplášťového tlumiče odpružení v programovacím prostředí softwaru Matlab.
The diploma thesis titled, Computational model of shock absorber, is concerned with ways to simulate individual actuators of dampening with the goal of obtaining F-v characteristics dependent on the setup of the shock absorber. The work is divided into two halves, the first one being a review of literature and the second half being practical. The review part is focused on ways of shock absorber constructions and the physical principles involved with the present forces. The practical part of the work contains a computational model of a monotube shock absorber in the Matlab programming software.
Description
Citation
SVRŠEK, D. Výpočtový model tlumiče odpružení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) Ing. Jan Klimeš (člen) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Študent zoznámil skúšobnú komisiu s náplňou a výsledkami svojej záverečnej práce. Následne na to zodpovedal otázky oponenta. Ďalej odpovedal na dotazy od jednotlivých členov komisie: - Dotazy na otázky oponenta, konkrétne na závislosti v grafoch a na vyjadrenie Bernoulliho rovnice. Tlakové straty škrtením prietoku. Vyjadrenie veličín a prislúchajúcich jednotiek. Charakteristika tlmiča odpruženia: prečo je sila v tlaku nižšia ako sila v ťahu? - Čo je to 1 Pascal? Rozpísanie vzťahu cez fyzikálne veličiny. - Prezentácia skriptu v Matlabe. Vyjadriť vzťahom, akým spôsobom bol riešený výpočtový model. - Čo v tejto práci vyjadruje Bernoulliho rovnica. - Dotaz na graf v diplomovej práci. Prekladanie kriviek polynómom, ako študent zistil, že to je dostatočné? Závisle a nezávisle premenná v grafe. - Ktorý typ tlmiča by študent odporučil do auta a prečo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO