Návrh projektu pracoviště s kolaborativním robotem v kontextu Průmyslu 4.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá Priemyslom 4.0, kde sa postupne rozoberajú všetky podstatné elementy Priemyslu 4.0. Dalej sú popísané kolaboratívne roboty a ich špecifikácie a následne na to, je zobrazený trh s týmito robotmi. Na Priemysel 4.0 je vytvorená robotizovaná bunka s kolaboratívnym robotom ABB Yumi, ktorá má slúžiť na školské účely. Na túto vytvorenú robotizovanú bunku je zobrazená vzorová úloha. Na robotizované pracovisko je v poslednej časti práce vytvorená analýza rizík. Celý tento protokol o analýze rizík je v prílohe.
The diploma thesis is focused on Industry 4.0, where all essential elements of Industry 4.0 are gradually being discussed. This thesis presents the collaborative robots and their specifications are described and then the market for these robots is depicted. Subsequently, the robot cell is designed with collaborative robots ABB Yumi to serve the educational purposes. This created robotic cell is displayed exemplary role. In the last part of the thesis a risk analysis is created for this robotized workplace. This entire Risk Analysis Protocol is attached.
Description
Citation
KUBA, G. Návrh projektu pracoviště s kolaborativním robotem v kontextu Průmyslu 4.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Výrobní systémy
Comittee
apl. Prof. Dr.-Ing. Andreas Hirsch (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) Dr. Philipp Klimant (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Diplomant na začátku své obhajoby seznámil členy komise s jednotlivými cíli zadané diplomové práce. Pokračoval vysvětlením pojmu Průmysl 4.0 a aktuální nabídkou kolaborativních robotů. Seznámil členy komise s návrhem ideového pracoviště a návrhem vzorové úlohy. Tyto návrhy zakončil ekonomickým vyhodnocením projektu. Na závěr komisi seznámil s provedenou analýzou rizik pro robotizované pracoviště. Po zodpovězení dotazů oponenta následovala rozprava k diplomové práci, kde diplomant zodpovídal následující dotazy členů komise: Jak můžete snížit tok dat? Jaké má průmyslový robot omezení? Může být průmyslový robot kolaborativní? Podle které směrnice jste prováděl analýzu rizik? Co je to strojní zařízení? Kolik myslíte, že je reálně nasazených aplikací v ČR s kolaborativním robotem? Uvažoval jste o změně pracovní pozice robotu? Pokud ano, uvažoval jste možnost převrhnutí pracoviště, vzhledem ke změně těžiště?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO