Peristaltické čerpadlo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout peristaltické čerpadlo pro hemodialýzu s ohledem na minimalizaci tlakových pulzací. Pomocí analytické analýzy je navržen nový koncept redukce tlakových pulzací, který využívá zrychlení k navýšení tlaku v prostoru mezi válečky. Fungování peristaltického čerpadla je simulováno pomocí programu Ansys Fluent pro získání lepší představy o proudění v čerpadle. Souběžně s návrhem nového konceptu bylo navrženo více tradiční čerpadlo, které bylo následně vyrobeno a experimentálně odzkoušeno. Data získaná z experimentu mohou být dále použita pro nový koncept.
The purpose of this thesis is to design peristaltic pump for a hemodialysis unit, with emphasis on minimization of pressure pulses. Through analytical analysis, a new concept for reduction of pressure pulses, that uses acceleration to increase pressure in volume between rollers, is devised. The operation of peristaltic pump is simulated via Ansys Fluent to get a better understanding of the flow inside the pump. Parallel to the new concept, a more traditional pump is designed, manufactured and experimentally tested to obtain information that can be used for the new concept.
Description
Citation
BURDA, R. Peristaltické čerpadlo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Varchola, CSc. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Zavadil (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student odprezentoval svoji práci na téma: Peristaltické čerpadlo. Student zodpověděl otázky oponentky doc. Fialové. prof. Varchola položil otázku ohledně eliptického tvaru peristaltického čerpadla, v čem má urychlení kladek význam. doc. Štigler a doc. Fialová se zapojil do tématu této otázky. prof. Varchola položil další otázku: Od čeho závisí tím pádem objemová účinnost. prof. Kozubková se zeptala na způsob modelování deformované stěny v CFD. Student aktivně reagoval na všechny otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO