Optimalizace výroby hliníkového odlitku s použitím numerické simulace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá rozborem technologie lití vybraného odlitku ze slitiny hliníku. Jedná se o odlitek frézovací hlavy do CNC stroje, odlévaný technologií gravitačního lití do kovové formy. Byla provedena analýza vad, které jsou příčinou vysokého procenta neshodné výroby. Dále je součástí práce kompletní analýza plnění a tuhnutí tohoto odlitku v simulačním programu ProCast. Je provedeno ověření výsledků numerické simulace a její doladění. Poté jsou na několika vypočtených variantách dokázány příčiny problematických vad. Jsou navržena opatření, které minimalizují sklony ke vzniku vad vedoucích k neshodné výrobě.
The master’s thesis deals with the analysis of casting technology of the selected aluminium casting. It is a casting of a part of CNC milling machine and it is cast by gravity casting into a permanent mold. The defects which are the cause of a high percentage of nonconforming production were analyzed. Furthermore, the master’s thesis includes a complete analysis of filling and solidification of this casting in the ProCast simulation program. Numerical simulation results are verified and improved. Then the causes of problematic casting defects are proven on several calculated variants. Measures are proposed to minimize the tendency to produce castings with defects leading to nonconforming production.
Description
Citation
KOLAŘÍK, M. Optimalizace výroby hliníkového odlitku s použitím numerické simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen) Ing. Igor Láník (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student Martin Kolařík svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděla. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Použil jste ve své práci dichte index? Má klesající hodnota dichte indexu pozitivní vliv na tvoření staženin a jaká hodnota je vhodná? Kdy se budou ověřovat v praxi výsledky vašich simulací? V čem vidíte nejistotu numerické simulace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO