Vzdálená správa PC bez veřejné IP adresy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem koncepce správy vzdáleného PC s mezilehlým prvkem, která umožňuje, aby ovládaný počítač nemusel mít veřejnou IP adresu a k jeho ovládání nebylo ani nutné jeho IP adresu znát. Navržený systém využívá HTTP protokolu k transportu příkazů a odpovědí. Centrální mezilehlý prvek je webový server s podporou PHP stránek, který spolupracuje s MySQL databázovým serverem využitým jako centrální datové úložiště. Pomocí PHP skriptů se přes webové rozhraní ukládají do MySQL databáze příkazy. Na cílovém PC je spuštěn program v jazyce C++, který přebírá, zasíláním dotazů na PHP stránky webového serveru, vyslané příkazy a odesílá na ně odpověď. Struktura byla navrhnuta s ohledem na možnost využití systému více uživateli najednou, kdy každý ovládá jiný koncový počítač pod unikátním loginem a heslem. S ohledem na toto je řešena kontrola přihlášení více uživatelů pod jedním loginem a heslem a automatické odhlašování uživatele při nečinnosti. Nad rámec základního cíle práce byla řešena možnost použití grafického uživatelského rozhraní jako nástavby nad navrženým systémem. Uživatel tak může získat komfort v podobě zobrazení aktuálního snímku monitoru vzdáleného PC a přístup k funkcím myši a klávesnice, které jsou softwarově emulovány. Vytvořením nového samostatného datového kanálu pro přenos snímků vzdáleného monitoru se také otvírá možnost přenášet mezi ovládaným a ovládacím PC obousměrně soubory.
The subject of the thesis is to design a concept of remote PC administration with intermediate unit, which allows the controlled computer not to have the public IP address. We don’t need to know its IP address at all, to take control over it. The designed system uses HTTP protocol to transport commands and replies. Central intermediate unit is the web server with PHP scripting, which cooperates with MySQL database server; the central data store. The commands are stored into MySQL database via web interface using PHP scripting. The target PC is running program in C++ language, which receives the commands by querying the PHP pages on web server, and sends the replies on them. The structure was designed as multi user system. Each user controls different target computer using unique login and password. In consideration of this is not allowed to use one login for two users at the same time and the users are automatically logged off in case of inactivity. As extra feature, not part of project’s main object, was designed the graphical user interface as add-on to the existing system, giving the user actual print-screen of target computer’s monitor. Also the mouse and keyboard functions are software-emulated. By creating the new autonomous data channel for screen pictures transfer, the new opportunity for bidirectional file transfer between controlling and controlled PC is opened.
Description
Citation
OTRUBA, V. Vzdálená správa PC bez veřejné IP adresy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Ladislav Káňa (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Milan Březina, Ph.D. (člen) Ing. Václav Pfeifer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
1. Z jakého důvodu jste zvolil uložení hostname serveru "na tvrdo" přímo do kódu? Aplikace je tak degradována pro nemožnost jejího univerzálnějšího nasazení. 2. Velikou bezpečnostní chybu vidím v nezapezpečeném přihlašování uživatele k serveru. Z jakého důvodu jste nepoužil zapbezpečený protokol https? 3. Může jeden uživatel spravovat více počítačů? Pokud ano, jakým způsobem provádí výběr počítače který chce spravovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO