Polyfunkční dům Hlinky

Abstract
Předmětem této bakalářské práce je návrh polyfunkčního domu v Brně – Pisárkách. Jedná se o stavbu v proluce na ulici Hlinky. Parcela je umístěna na úpatí Žlutého kopce v blízkosti areálu brněnského výstaviště. V jižní části pozemku je součástí řadové zástavby. Ulice se nachází v nadmořské výšce přibližně 215 m n. m. Účelem návrhu je dotvoření uliční fronty vhodným objemem a artikulací fasády. Projekt reflektuje dnes již zbouraný, v minulosti památkově chráněný objekt, postavený v polovině 19. století. Zbouraný dům byl výjimečný svým odsazením od uliční fronty. V návrhu je snaha tento prvek připomenout mírným odsazením části fasády po celé výšce objektu. Celkové členění uliční fasády navazuje na prvky užívané u ostatních objektů v blízkosti parcely. Analýza okolí a občanské vybavenosti v blízkosti parcely poukázala na nevyužitý potenciál této lokality, který tvoří především dobrá dopravní dostupnost, blízkost centra, jižní svah a vysoká kumulace obyvatel v okolí výstaviště a kolejí VŠ. V polyfunkčním domě jsou proto navrženy tyto tři funkce: bydlení, kanceláře a prodejna s výdejnou teplého jídla. Ve svažitém terénu je umístěno podzemní parkoviště jehož vjezd prochází prvním nadzemním podlažím budovy. Návrh zachovává a rekultivuje zahradu, která bude sloužit pro obyvatele domu jako ovocný sad s mobiliářem. Nadzemní část objektu je navržena jako železobetonový skelet, který je vyplněný zdivem z broušených příčně děrovaných cihelných bloků zateplených tepelnou izolací z minerální vaty, doplněný provětrávanou fasádou z lícových děrovaných cihel. Stavba má šest nadzemních podlaží a jedno podzemní podlaží. Výška navrhovaného domu přesahuje výšku sousedních objektů, což je skryto rozdělením fasády na menší plochy, které mají hmotu objektu lépe usadit do uliční fronty.
This bachelor thesis presents a design of a multifunctional buiding in Brno – Pisárky. The building should be located in a gap site in the street Hlinky. The plot is situated at the foothill of Žlutý kopec near the premises of Brno Exhibition Centre. The southern part of the plot includes the area of terraced houses. The street is 215m above sea level. This project designs a completion of the street housing development with a fitting construction of a convenient size and type of façade. The project takes into account a non-existing and formerly pulled-down 19th-century object of value concerned by heritage conservation. The former building was significant for its indentation in the line of the adjacent buildings. In the design I try to point out at this element applied for the whole height of the building. The building facade division follows the elements applied for the other objects in the surroundings of the lot. Based on the former analysis, the design utilizes a high potential of the place which had not been met before, mainly its easy centre and transport accessibility, south-facing slope, high density of population in the area of the exhibition centre as well as as university hostels. This multifunctional building is designed to function in three ways – as an office, a living place and a shop with a buffet providing cooked meals. The design preserves and recultivates a garden which will function as an orchard with furniture. The first floor of the object is designed as a reinforced concrete frame which is filled with a wall of cut vertically perforated brick blocks with mineral wool insulation and completed with ventilated façade made of facing bricks. The building has six aboveground floors and one underground floor. The height of the designed building overtops the neighbouring buildings, which is hidden due to the division of the building facade into smaller areas whose function is to achieve better setting of the mass of the building into the frontage.
Description
Citation
JARMEROVÁ, E. Polyfunkční dům Hlinky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Ladislava Foretníková - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Studentka Eliška Jarmerová seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Polyfunkční dům Hlinky~ reagovala uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO