Obnova Pohořelce na Ateliér scénografie JAMU

Abstract
Obsahem bakalářská práce bylo zpracovat dokumentaci pro stavební povolení a část dokumentace pro provedení stavby na základě architektonické studie z Ateliéru architektonické tvorby AG34, která se zabývala návrhem obnovy a nového dnes již nevyužívané sedmipatrové budovy centru Brna, na ulici Pohořelec. Řešený objekt se nachází v historickém jádru města Brna nedaleko Malinovského náměstí. Nejedná se o památkově chráněnou stavbu, ale spadá do Městské památkové rezervace Brno, a proto je dbáno zvýšené pozornosti na zachování jejího původního vzhledu a historické podstaty. Stavba pochází z poválečného období a je postavena ve funkcionalistickém stylu. Budova byla navržena pro účely Janáčkovy akademie múzických umění Brno. Stane se sídlem rektorátu i Ateliéru scénografie. V parteru je navržena kavárna s drobným občerstvením. Podstatou celého návrhu je zachování původního vzhledu současně s adaptací nové funkce a maximálního využití prostoru. Proto jsou zásahy do obvodového pláště budovy minimální a podstatná část změn se projeví spíše v interiéru budovy.
The aim of the bachelor thesis was to produce project documentation for building permission and part of the detail building documentation. The project was based on an architectural study made during the course AG34 Architectural Design Studio. The topic of the study was reconstruction and finding a new function for a building in the Brno city centre, Pohořelec street. The object is located in the historical centre of Brno close to Malinovské náměstí. Despite it is not a protected monument, but it is part of the Urban Conservation Area Brno. Particular emphasis was placed on preserving its original appearance and historical elements. The building dates from the post-war period and is built in a functionalist style. The building was redesigned for the purpose of the Janáček Academy of Performing Arts in Brno. It will become the headquarters of the Rectorate and Stage Design Studio. In the ground floor, there is a café with a small refreshment. The essence of the whole design is to preserve the original appearance while adapting the new function and maximizing the space. Therefore, the interventions in the building envelope are minimal and a main part of the changes are in the interior of the building.
Description
Citation
PÁRALOVÁ, V. Obnova Pohořelce na Ateliér scénografie JAMU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Michal Werner - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, Ing. arch. Ladislava Foretníková - člen, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka Veronika Mácová seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Obnova Pohořelce na Ateliér scénografie JAMU~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO