Polyfunkční dům Brno, Líšeň

Abstract
Zadáním této bakalářské práce je návrh novostavby polyfunkčního domu v městské části Brno – Líšeň, na ulici Josefy Faimonové. Pozemek je přibližně obdélníkového tvaru, ze severozápadní strany je v příkrém svahu. Objekt využívá většinu prostoru stavební parcely a svojí výškou respektuje okolní zástavbu. Na severu se nachází menší objekt restaurace s parkovištěm. Z jihu a východu je pozemek lemován souborem bytových domů. Základní hmota je tvořená dvěma kvádry propojenými komunikačním jádrem, které je na severní a jižní straně objektu prosvětlené skleněnou fasádou. Komunikační jádro je centrem celého objektu, jelikož se na něj napojují všechny vedlejší komunikace a na jeho jižním konci se nachází hlavní schodiště propojující všechny podlaží. Vnější fasádu tvoří předsazený plášť z ocelových perforovaných panelů, které dodávají fasádě variabilitu a jedinečný vzhled. Panely jsou v místě oken skládací. Podzemní podlaží jsou navržena jako parkovací plochy, ke kterým je přístup pro automobily zajištěn autovýtahem z 1NP. V 1NP se také nachází hlavní vstup do objektu, pronajímatelné ateliéry s okny orientovanými na jih, kavárna a pronajímatelná obchodní jednotka. Kavárna a obchodní plocha mají zajištěný samostatný vstup z exteriéru. V každém nadzemním podlaží je navrženo hygienické zázemí. Jednotlivá podlaží jsou propojena hlavním, dvěma vedlejšími požárními schodišti a také osobním výtahem, který zajišťuje bezbariérové užívání stavby. Administrativní sekce v 2NP a 3NP je členěna na open-space, jednotlivé uzavřené kanceláře, zasedací místnosti a další podružné místnosti – archivy, sklady, šatny apod. Ordinace jsou umístěny ve 2NP, odděleny od administrativní části komunikačním jádrem. Jsou zde navrženy celkem čtyři ordinace s vlastním zázemím. Všechny ordinace jsou propojeny čekárnou, která má přímou návaznost na komunikační jádro.
The subject of my bachelor’s thesis is the design of a multifunctional building in the city district of Brno – Líšeň, in Josefa Faimanová street. The parcel is of irregular rectangular shape, from the northwest side in a mild slope. The building covers most of the space of the parcel and its height respects the surrounding area. In the north there is a small restaurant with a parking space. To the south and east there are apartment buildings. The designed building consists of two blocks connected by a middle space, which is on the north and south sides of the building illuminated by the glass facade. This space is therefore the center of the whole building, since its connecting all the secondary corridors and at its southern end there is the main staircase connecting all of the five floors. The skin of the facade is made of steel perforated panels, which makes the facade variable and gives it a unique appearance. Panels by the windows are foldable. Underground floors are designed as parking spaces, accessible to cars by a car elevator from the first floor. On the first floor there is also the main entrance, rentable studios with windows on the southern facing side of the building, a café and a rentable commercial space. The café and a rentable commercial space both have seperated entrances from the outside. Toilets are designed at each floor above ground. The floors are connected by the main staircase, two side fire staircases and an elevator that ensures the barrier-free use of the building. Administrative sections in 2NP and 3NP are divided into open spaces, individual enclosed offices, meeting rooms and other secondary rooms – archives, warehouses, dressing rooms, etc. The doctor’s offices are located on the second floor, separated from the administrative part by the middle space. There are a total of four doctor’s offices with their own facilities. All of the four offices are connected by a waiting room.
Description
Citation
MOZOLOVÁ, M. Polyfunkční dům Brno, Líšeň [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Roman Brzoň, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-03
Defence
Studentka Monika Mozolová seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Polyfunkční dům Brno, Líšeň~ reagovala dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO