Napájecí soustava s pulsním generátorem pro tokamak COMPASS D

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Jeden z možných způsobů, jak zajistit do dalších let nezbytnou elektrickou energii je pomocí termojaderné syntézy. Zařízení, které se zabývá touto problematikou se nazývá stellarátor nebo tokamak. V této mé práci uvádím princip činnosti tokamaku a jeho postupný vývoj s náhledem na budoucnost. Přesněji se zabývám konkrétním tokamakem, který byl převezen z Culhamu do Prahy a jeho zdrojem napájení, který musel být nově navržen. Jedná se o tokamak COMPASS D. Zaměření mé práce spočívá v části napájení cívek tokamaku a energetické prvky v jeho napájecí cestě. Jedná se však jen o zkušební zařízení, které má ještě dlouhou cestu před sebou ke zdárnému konci, kterým je dodávání elektrické energie ve větší míře než je energie spotřebovaná. V současné době jde pouze o zkušební zařízení, na kterém se provádějí testy a různé zkoušky. Výsledky těchto zkoušek budou použity pro další bádání a povedou k lepším výsledkům tohoto i jiných zařízení.
One of the possible ways, how to ensure the necessary electric energy to the future is by the thermonuclear synthesis. Systems that deal with this problem are called stellarator or tokamak. In my work I describe the working principle of the tokamak and its possible future evolution. More precisely I deal with particular tokamak that was brought from Culham to the Prague and its power supply, which became a problem. It is tokamak model COMPASS D. My work consists in power supplying of tokamak reels and power elements in its supply way. However it is just a test gear, which has a long way to the successful end, wich is power supplying instead of power burning. It is just a test gear on which are various tests and analyses carryed out nowadays. Results of these tests will be used for another research and to improve the results of this or other facilities.
Description
Citation
ANTL, M. Napájecí soustava s pulsním generátorem pro tokamak COMPASS D [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) Ing. Jan Gregor, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO