Modelování fázových diagramů komplexních slitin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Binární soustava Co-Sn je modelována pomocí softwaru Thermo-Calc, který využívá metodu CALPHAD, jednu z nejpoužívanějších metod pro teoretické modelování fázových diagramů a termodynamických vlastností jednodušších i komplexních soustav. Pro zvolenou soustavu je vytvořen nový termodynamický popis na základě experimentálních dat. Fázový diagram zahrnuje všechny dosud známé a ověřené fáze. Nově optimalizovaný soubor a především jeho aktuálnost, založená na využití nových experimentálních dat, je velmi důležitý, protože bude součástí velké termodynamické databáze SOLDERS, která je určena pro modelování soustav vhodných pro vývoj bezolovnatých pájek.
Binary Co-Sn system is modelled by Thermo-Calc software, which uses the CALPHAD method, one of the most frequently used method for theoretical modelling of phase diagrams and thermodynamics properties of simple and complex systems. New thermodynamic dataset based on experimental data is created for the selected system. The phase diagram contains all known and verified phases. The newly optimized dataset and mainly his topicality based on using the newest experimental data is very important, because the dataset will be included in large thermodynamic database SOLDERS, which is intended for modelling of systems suitable for development of lead-free solders.
Description
Citation
JEDLIČKOVÁ, V. Modelování fázových diagramů komplexních slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Salamon, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Libor Válka, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Jak se experimentálně měří slučovací entalpie? Co je to kovové sklo? Lze ho simulovat v Thermo-Calcu Na základě čeho rozhoduje Thermo-Calc o rovnovážném stavu? Jaký je vztah mezi gibsovou energií a entalpií? V jakých jednotkách je uváděna teplota?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO