Měření teploty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
ABSTRAKT Brzobohatý Lukáš: Měření teploty. Práce předkládá ucelený přehled o měření jedné ze základních stavových veličin určujících stav hmoty - teploty. Zabývá se vývojem teplotních stupnic, jednotek a měřícími přístroji. Měření teploty se dělí na dva základní způsoby – metody kontaktní a metoda bezkontaktní. U přístrojů pro kontaktní snímání teploty je kladen důraz na termočlánky a to z důvodu jejich nepostradatelnosti ve všech odvětvích průmyslu. Nejvíce se rozvíjející metodou měření teploty je metoda bezkontaktní. Tomu odpovídá i vývoj přístrojů, který určuje především rychlý rozvoj výpočetní techniky.
ABSTRACT Brzobohatý Lukáš: Temperature measurement The work presents a comprehensive overview of measurements of one of the basic state function determining the state of matter - the temperature. It deals with development of temperature scales, units and measuring devices. Temperature measurement is divided into two basic ways - contact and non-contact method. Contact measuring devices emphasis on thermocouples because of their indispensability in all industries. Non-contact temperature measurement is most developing method. This corresponds to the devices development, which is determined by the rapid computer technology development.
Description
Citation
BRZOBOHATÝ, L. Měření teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Čelko, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s experimentální částí a závěry diplomové práce. Zodpověděl připomínky a dotazy oponenta. Dotazy komise k DP: Popište princip termočlánku. Jaká je emisivita materiálů? Dá se měřit emisním teploměrem tavenina oceli?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO