Konstrukční návrh převodovky s rozborem možností tolerování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje tolerování strojních součástí. V práci jsou vysvětleny rozměrové a geometrické tolerance, textura povrchu a jejich vzájemná závislost. Na základě těchto poznatků je vytvořena jednoduchá metoda, která by se měla využívat při tolerování strojních součástí. Tato metoda je dále aplikována na konkrétní strojní převodovku vybranou ze tří možných variant, kdy se zaměřuje především na tolerování hřídelů a ozubených kol. Práce by měla čtenáři dát představu jak tolerovat vybrané strojní součásti.
The thesis is concerned with tolerances of machine elements. The thesis explains dimensional and geometrical tolerance, surface texture and their interdependence. On the basis of the stated facts a simple technique is established to be followed when setting tolerance of machine elements. The procedure is further applied on the transmission that was selected from the three models on hand. The technique is focused mostly on shaft and gear tolerance. The thesis should provide the reader with understanding of how to tolerate selected machine elements.
Description
Citation
KŘIVOHLAVÝ, P. Konstrukční návrh převodovky s rozborem možností tolerování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci. Vedoucí přečetl posudek. Oponent přečetl posudek. Otázka oponenta 1: Popište graficky, znázorněte a porovnejte stavy vzájemné polohy tolerančních polí u přechodných uložení s aplikací a na konkrétních případech. - Odpovězeno Otázka oponenta 2: Proveďte a popište výpočet tolerance polohy os děr pro otvory na přírubě převodovky. - Odpovězeno Otázka oponenta 3: Vysvětlete vlastní tvrzení "Vnější průměr ozubeného kola není funkční." s ohledem na tolerování hlavové kružnice ozubeného kola. - Odpovězeno Koutný: Objasněte, v čem spočívá kontrola návaznosti jednotlivých tolerancí, případně hodnot. Co za kontrolu se provádí? - Odpovězeno Koutecký: Geometrické tolerance odvozené v rámci celé sestavy by měly být před rozměrovými tolerancemi. - Odpovězeno Jak se projevilo do návrhu metodiky normy GPS? – odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO