Pokles meze pevnosti při svařování hliníkových slitin AW 6060

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je kvalifikovat postup svařování dle normy ČSN EN ISO 15614-2. Na úvod práce je představena firma s jejíž spolupráci bakalářská práce vznikla. Poté následuje zhodnocení problematiky ohledně hliníku. Dále je pojednáno o mechanických vlastnostech se zaměřením na hliník. Následuje problematika svařování s důrazem na svařování hliníku. V praktické části byly svařeny vzorky a následně vyhodnoceny, poté pak proběhl návrh a kvalifikace postupu svařování. Na závěr jsou shrnuty možnosti a výsledky, kterých bylo dosaženo.
The aim of the bachelor thesis is to qualify the welding procedure according to the standard ČSN EN ISO 15614-2. At the beginning of the work is introduced a company with which was this thesis made. This is followed by an assessment of the issue of aluminum. Furthermore, the mechanical properties of aluminum are discussed. Follows by part about welding specially about aluminium welding. In the practical part the samples were welded and subsequently evaluated, then the design and qualification of the welding process was made. In conclusion, the possibilities and results that have been achieved are summarized.
Description
Citation
SKLENÁŘ, M. Pokles meze pevnosti při svařování hliníkových slitin AW 6060 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: Jaké tepelné zpracování by jste doporučil pro danou slitinu? Jaký byl cíl vaší práce v návaznosti na mechanické vlastnosti slitiny AW 60260? Vysvětlete pojem stárnutí hliníkových slitin. Co znamená poměr pevností T v prezentaci? Porovnejte metody TIG a MIG? Jaké jsou postupy tepelného zpracování T5 a T6? Otázky komise byly zodpovězeny pouze částečně. Komise připomínkovala, že formální zpracování práce má spoustu nedostatků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO