Analytické řešení ohybového kmitání nosníků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá analytickým určením vlastních frekvencí a vlastních tvarů prizmatického nosníku. Výsledky výpočtu jsou poté porovnány s daty experimentálně zjištěnými na nosníku se stejnou geometrií a vlastnostmi. Na závěr je na základě tohoto srovnání zhodnocen vliv zanedbaných veličin na přesnost výpočtu. Výsledkem jsou vztahy pro výpočet vlastních frekvencí a vlastních tvarů nosníku. Pro výpočet je využito kromě standartního matematického aparátu také takzvaných Krylovových funkcí, které dělají postup značně efektivnějším.
The bachelor’s thesis deals with the analytical determination of eigenfrequencies and mode shapes of the prismatic beam. The solution is compared with the experimental data and validated. The analytical relations for determination of eigenfrequencies and mode shapes of prismatic beam expressed by basic functions and also by Krylov functions are the results of the thesis.
Description
Citation
MACHOŇ, M. Analytické řešení ohybového kmitání nosníků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (člen) Ing. Roman Klas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student začal obhajobu prezentací své závěrečné práce. Po přečtení posudků a reakcí na připomínky oponenta zodpověděl následující dotazy: Proč v experimentu vyšly vyšší vlastní frekvence než ve výpočtu? Jak je definován úhel natočení průhybové čáry?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO