Posouzení přesnosti Žuravského vztahu pro smyková napětí u vybraných tvarů nosníků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá posouzením přesnosti Žuravského vztahu u krátkých nosníků. V teoretické části jsou formulovány předpoklady na základě, kterých je Žuravský vztah odvozen a následně je uveden postup pro jeho odvození. Dále je zde uvedena rešerše nepřesností, kterých se dopouštíme při používání Žuravského vztahu. Přesnost Žuravského vztahu je posouzena na příkladu prostě podepřeného nosníku zatíženého silou uprostřed s příčným průřezem tvaru I, pro který je nejprve proveden analytický výpočet rozložení smykových napětí a následně je porovnán s výpočtem pomocí metody konečných prvků. Metodou konečných prvků jsou nasimulovány 3 modely nosníků s různými okrajovými podmínkami a to jednak těmi, které vyplývají z prutových předpokladů a těmi reálnými. Na závěr jsou výsledky obou typů výpočtu porovnány a vyhodnoceny.
This bachelor thesis pursues the judgement of accuracy of Jourawski’s formula in short beams. Assumptions, on which is Jourawski’s formula derived, are described in the theoretical part, there is also a procedure how to derive the formula. In the theoretical part is also stated a literature search on inaccuracies which are made by using Jourawski’s formula. The accuracy of Jourawski’s formula is judged by example of simply supported beam loaded with force in the middle and with cross section in the shape I. Firstly there is analytic calculation of distribution of shear stress which is then compared with calculation acquired by finite element method. By the finite element method are simulated three models of beams with different edge conditions, which are those derived from rod assumptions and the real ones. In the conclusion are compared and evaluated results from both types of calculations.
Description
Citation
BOLCEK, J. Posouzení přesnosti Žuravského vztahu pro smyková napětí u vybraných tvarů nosníků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skalka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Posluchač představil běhen asi 10 minut svou bakalářskou práci. Následně odpověděl na všechny otázky oponenta a dalších členů komise. Je smykový koeficient v Levinsonových rovnicích nezávislý na tvaru příčného průřezu? Kolik rovin symetrie jste použil při řešení „I“ profilu? Jak by změnilo řešení jestliže by šlo o „U“ profil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO