Napjatostně deformační analýza mostu ve Starém Městě u Frýdku-Místku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci je rozpracována napjatostně deformační analýza skutečného železničního mostu. Konstrukce mostu je modelována jako rovinná prutová soustava. První část práce se zabývá rešerší, která zahrnuje získání informací z teorie potřebné k řešení dané problematiky. Další část se věnuje analytickému řešení staticky určité i neurčité varianty konstrukce pro zatížení mostu vlastní tíhou a také pro zatížení při průjezdu vlaku. V následující části jsou výsledky analytického řešení numericky verifikovány v programu ANSYS. V poslední části je vyhodnoceno riziko ztráty vzpěrné stability pro všechny varianty zatížení.
The bachelor thesis analyses stress and strain of real railway bridge. Construction of bridge is modelled as plane bar system. The fisrt part of the thesis deals with a research, which includes obtaining information from theory, which is necessary for the right solution of the task. Next part dedicates to analytic solution of statically determinate and indeterminate variation of structure for load by own weight and also for load during passage of the train. In the next part are the results of analytic solution verified by numerical solution in program ANSYS. In the last part is evaluated the risk of buckling for all variations of the load.
Description
Citation
JANÍK, R. Napjatostně deformační analýza mostu ve Starém Městě u Frýdku-Místku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skalka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Diplomant prezentoval komisi svou bakalářskou práci a následně odpověděl na všechny otázky oponenta a další otázky členů komise: Jak by se daná konstrukce počítala v praxi? Znáte nějakou normu pro návrh mostních konstrukcí? Jak se změní rozložení napětí v okolí otvorů pro nýty? Jak jste v modelu uvažoval zatížení vlastní vahou? Přenášejí svislé pruty v konstrukci nějaké významné napětí? Jaký typ konečných prvků jste v práci použil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO