Nepřímá analýza vibrací pomocí mikrofonu mobilního telefonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce řeší možnost využití signálu zaznamenaného mobilním telefonem pro analýzu vibrací. Povaha práce je z první poloviny rešeršní a je věnována obecně mikrofonům, mikrofonům v mobilních telefonech a technické diagnostice. Kapitola o mikrofonech rozebírá princip jejich fungování, dále nejdůležitější technické parametry a nakonec rozdělení mikrofonů podle jejich konstrukce. V případě mikrofonů v mobilních telefonech je zde zmíněn nejčastěji využívaný typ mikrofonu pro mobilní telefony a jeho struktura včetně popisu možné filtrace zvuku. V kapitole o technické diagnostice jsou zmíněny možné způsoby a přístupy ke zpracování naměřeného signálu. Druhá část bakalářské práce je věnována opakovanému měření a následnému zpracování naměřených hodnot. Následuje zhodnocení účinnosti metody měření signálu mobilním telefonem pro analýzu vibrací porovnáním s výsledky získanými profesionální měřicí technikou.
The bachelor thesis deals with the possibility of using a recorded signal from a mobile phone for vibration analysis. The first half of the thesis is a research generally dedicated to microphones, microphones in mobile phones and technical diagnostics. The chapter about microphones discusses the principle of their operation, further it analyzes the most important technical parameters and finally divides microphones according to their construction. In case of microphones in mobile phones there is mentioned the most commonly used type of microphone and its structure including a description of possible sound filtration. Possible ways and approaches to processing the measured signal are mention in the chapter abou technical diagnostics. The second part of the thesis is devoted to repeated measurement and subsequent processing of measured values. An evaluation of efficiency of the method of measuring the signal with a mobile phone for vibration analysis by comparison with the results obtained by a professional measuring technique follows.
Description
Citation
PLODKOVÁ, Z. Nepřímá analýza vibrací pomocí mikrofonu mobilního telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tůma, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Studentka seznámila komisi se svojí prací Nepřímá analýza vibrací pomocí mikrofonu mobilního telefonu, dále zodpověděla na otázky oponenta. Co myslíte frekvenčním zastoupením? Jaké označení mají grafy v prezentaci? / frekvenční spektrum Diskuze nad filtrací u mobilních telefonů. Další otázka je na osu Z v měření, jak je orientovaná? Studentka uvádí, že se jedná o orientaci akcelerometru Z čeho vychází frekvence 83 Hz? Studentka uvádí že se jedná o otáčkovou frekvenci frézky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO