Návrh replikované výroby zvoleného dílu a verifikace tvaru a rozměrů za využití optických metod 3D skenování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá výrobou prototypovýho odlitku z pryskyřice s použitím technologie reverzního inženýrství a rapid prototyping. Ve výrobě byla také optimalizována kvalita povrchu a rozměrová přesnost. V teoretické části je rozebrána technologie 3D skenování, rapid prototyping, soft tooling a dokončovací metody. V praktické části je podrobně rozebrán výrobní proces zvolené součásti pro replikovanou výrobu. Při výrobě bylo použito 3D skenování, aditivní technologie, soft tooling a dokončovací metody úpravy povrchu. V posledním kroku je vyhodnocena rozměrová přesnost a také byla zvolena technologie pro sériovou a kusovou výrobu.
This work is engaged in the prototype casting of resin with usage of reverse engineering technology and rapid protopyping. Surface quality and dimensional accuracy was optimized in a production process. The technology of 3D scanning, rapid prototyping, soft tooling and finishing methods is discussed in the theoretical part. Then in the practical part there is analyzed manufacturing process of the selected component for replicated production. 3D scanning, additive technology, soft tools and surface finishing methods were used in the manufacturing process. In the last step, the dimensional accuracy is evaluated and also the technology for serial and piece production was chosen.
Description
Citation
ŠRENK, J. Návrh replikované výroby zvoleného dílu a verifikace tvaru a rozměrů za využití optických metod 3D skenování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Peter Pokorný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Je možné výsledek využít pro komerční činnost? 2. Z jakého materiálu jste tisknul na zařízení pro FDM? 3. Jaké dokončovací metody znáte pro aplikace 3D tisku? 4. Jaká byla cenová náročnost obou metod tisků? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO