Problematika hodnocení produkce škodlivin ve výfukových plynech osobních vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou emisí u osobních automobilů se zaměřením na legislativní testy v zemích Evropské unie. Úvodem je čtenář stručně informován o historickém kontextu a současných legislativních požadavcích na moderní osobní vozy v Evropě i dalších částech světa. Následující část je věnována jízdnímu testu NEDC se zvláštním důrazem na popis a zhodnocení metod, kterými výrobci dokázali uměle snižovat emise svých automobilů. Stěžejní částí práce jsou kapitoly věnované nově zaváděnému měření pomocí globální metodiky WLTP a zejména měření v reálném provozu RDE. Důležitou součástí těchto kapitol je rozbor výhod a nevýhod nových metodik a problematiky jejich zavádění do praxe.
This work deals with issues of emissions in passenger cars with a focus on legislative tests in the European Union. At first, the reader is briefly informed about the historical context and current legislative requirements for modern passenger cars in Europe and other parts of the world. The following section is devoted to the NEDC driving test, with special emphasis on describing and evaluating the methods by which manufacturers have been able to artificially reduce their car emissions. The main part of the thesis are chapters devoted to newly introduced measurement using global WLTP methodology and especially measurements in real operation RDE. An important part of these chapters is the analysis of advantages and disadvantages of new methodologies and the problems of their implementation.
Description
Citation
WEIDENHÖFER, J. Problematika hodnocení produkce škodlivin ve výfukových plynech osobních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Študent zoznámil skúšobnú komisiu s náplňou a výsledkami svojej záverečnej práce. Následne na to zodpovedal otázky oponenta. Ďalej odpovedal na dotazy od jednotlivých členov komisie: - Dotaz na zodpovednosť výrobcu za emisie predávaného automobilu. Sú merané emisie na STK odpovedajúce reálnej prevádzke? - Priebeh merania emisií automobilu za prevádzky v Rakúsku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO