Strukturní analýza austenitických svarových spojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se věnuje strukturní analýze austenitických svarových spojů pomocí metod využívaných v oblasti materiálových věd. V teoretické části bakalářské práce je postupně popsána problematika svařování vysokolegovaných ocelí. Po obecném vymezení procesu svařování a svařitelnosti vysokolegovaných ocelí se práce dále zaobírá strukturní změny během svařování včetně vad. Ve druhé polovině teoretické části jsou rozepsány vybrané metody tavného svařování, které byly použity při zhotovování hodnocených svarů. V experimentální části je provedena strukturní analýza dodaných svarových spojů, která se sestává z hodnocení mikrostruktury, analýzy chemického složení a měření průběhu mikrotvrdosti.
The bachelor thesis deals with structural analysis of austenitic weld joints by using methods of material science. The theoretical part of the thesis summarizes the problematics of welding of high-alloy steels. After the general definition of welding and weldability of high-alloy steels, the thesis focuses on structural adjustments including welding defects during the welding process. Selected methods of fusion welding that were used to create these welds are mentioned in the second half of the theoretical part. The experimental part covers the structural analysis of the welds, which consists of microstructure evaluation, chemical composition analysis, and microhardness test.
Description
Citation
PROCHÁZKA, R. Strukturní analýza austenitických svarových spojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen) Ing. Martin Juliš, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Karel Obrtlík, CSc. (člen) doc. Ing. Klára Částková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Jaký je obsah síry v experimentálním materiálu? Je v materiálu skutečně tak vysoký obsah sulfidů, jak v práci uvádíte? Proč je u vzorků P27A a P27B velký rozdíl v obsahu niklu a molybdenu? Jaký je rozdíl mezi dutinami a póry? Jakým způsobem probíhalo měření mikrotvrdosti? Jaké je kritérium pro stanovení, zda je svar vyhovující?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO