Korelace parametrů získaných metodou Small Punch Test a konvenčních mechanických vlastností u neželezných kovů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářské práce se zabývá popisem metody zkoušení materiálu penetračními zkouškami typu Small punch test. Jsou popsány její výhody a nevýhody, metody odběru vzorků, různé typy provedení a mechanismy uplatňující se při průběhu. Dále se práce zabývá způsoby korelace získaných parametrů s konvenčními zkouškami mechanických vlastností, a to základních mechanických vlastností, lomových a creepových. Závěrem práce je experiment na slitině EN AW 2024, kde byla provedena korelace s tahovou zkouškou a popsána asymetrie vlastností v různém směru odběru ze základního materiálu.
Bachelor’s thesis is focused on description of the penetration techniques called Small punch test, it‘s advantages and disadvantages, sample removal techniques, different types of construction and mechanisms appearing in it's process. Further the thesis describes different methods of correlation of acquired parameters to classical testing methods, with focus on basic mechanical properties, fractographic and creep properties. At the end is an experimental part on aluminium alloy EN AW 2024. The experiment consisted of correlation to tensile test and shows asymetry of mechanical properties in different directions of material.
Description
Citation
PAPEŽ, P. Korelace parametrů získaných metodou Small Punch Test a konvenčních mechanických vlastností u neželezných kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Jan Kohout, CSc. (člen) Ing. Roman Štěpánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Jaký je rozdíl mezi stavy T6 a T351? V podélném směru a příčném směru je rozdíl v textuře. Jak velký rozdíl je v naměřených vlastnostech? Co je to parametr R2? V jakém rozsahu hodnot se pohybuje? Jak souvisí koeficient determinace a korelace? Jaký vliv má drsnost povrchu na výsledky zkoušky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO