Využití hydrodynamické kavitace pro čištění vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se věnuje zkoumání vlastností kavitace s důrazem na kavitaci hydrodynamickou a jejímu využití pro odstraňování nežádoucích a špatně odbouratelných chemických sloučenin z vody. Díky vysokým teplotám a tlakům přítomným u zániku kavitačních bublin dochází k rozkladu vody na vysoce reaktivní hydroxylové radikály, které jsou schopny rozložit i špatně odbouratelné sloučeniny. Tento jev může být nadále posílen využitím pokročilých oxidačních procesů, v anglické literatuře nazývaných advanced oxidation process – AOP. Experimentální část práce je zaměřena na zkoumání schopnosti hydrodynamické kavitace odbourávat konkrétní chemickou látku z vody – estrogen.
This bachelor thesis deals with the observation of features of cavitation with emphasis on the hydrodynamical cavitation and its use for eliminating unwanted and badly degradable compounds from water. Thanks to high temperature and pressures that are present at a colapse of cavitation bubbles the water decomposes into highly reactive hydroxile radicals which are able to decompose even. This effect can furthermore be strenghtened by the use of advanced oxidation processes – AOP. The experimental part of thesis is dedicated to examining a ability of hydrodynamical cavitation degrade particular chemical substance from water, namely estrogen.
Description
Citation
BALKO, M. Využití hydrodynamické kavitace pro čištění vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Branislav Knížat, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marian Bojko, Ph.D. (člen) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce na temá využití hydrodynamické kavitace. Následně byly přečteny posudky vedoucí práce a oponenta, který měl doplňují dotazy stran prezentované práce. Student na všechny otázky oponenta reagoval k všeobecné spokojenosti komise i samotného oponenta. Po vyčerpání všech dotazů vztahujících se k samotné práci předseda komise tuto část SZZ ukončil a zahájil oficiální rozpravu k SZZ.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO