Obytný soubor, Líšeň

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Řešená lokalita o rozloze cca 4,2 ha je východní součástí statutárního města Brna. Nachází se v městské části Brno Líšeň na pomezí řadové zástavby vesnického charakteru s drobným měřítkem (stará Líšeň) a rozvolněné výstavby bodových, deskových a typizovaných výškových domů z 20. století (nová Líšeň). Návrh si klade za cíl najít dialog mezi rozvolněnou strukturou nové Líšně a městotvornou řadovou strukturou té staré. Svými hmotami vytváří jasně definované ulice a prostranství. Zároveň je snaha rozvolnit hmoty a začlenit se svou formou do blízké přírody. Ideový návrh je zpracován na principu cohousingu (komunitního bydlení), který je koncipován pro bydlení v rodinných a bytových domech. Hlavní myšlenka projektu se snaží reagovat na dnešní individualizovanou a automatizovanou dobu, kdy se ve výstavbě přestalo dbát na utváření sdílených prostor =mezilidských vazeb, rozšiřuje se tak anonymita a izolovanost. Vytrácejí se základní společenské interakce, oboustranně prospěšné vztahy mezi sousedy. Je také reakcí na rozpad tradiční rodiny, na nárůst jednočlenných domácností a stárnutí populace, může nahrazovat rodinné zázemí. V architektonické formě řeší také problematiku uniformity, ztrátu lidského měřítka v moderní výstavbě. Důraz je v projektu kladen na rozmanitost typů bytů a na pestrou škálu veřejných, poloveřejných, polosoukromých a soukromých prostorů.
The solved area with an area of approximately 4.2 hectares is the eastern part of the statutory city of Brno. It is located in the city of Brno Líšeň on the border of a row of village character with a small scale (old Líšeň) and loose construction of point, board and typified high-rise houses from the 20th century (new Líšeň). The aim of the project is to find a dialogue between the loose structure of the new Líšeň and the town-building structure of the old one. With its masses it creates clearly defined streets and spaces. At the same time, there is an effort to loosen the mass and to integrate it into the near nature with its form. The idea design is based on the principle of cohousing (community housing), which is designed for living in family houses and apartment buildings. The main idea of the project is to respond to today's individualized and automated time, when construction has ceased to focus on the formation of shared spaces = interpersonal relationships, it increasing anonymity and isolation. Basic social interactions, mutually beneficial relations between neighbors are disappearing. It is also a response to the disintegration of the traditional family and can replace family background. In the architectural form it also solves the issue of uniformity, the loss of human scale in modern construction. The emphasis in the project is on the diversity of types of apartments and on a diverse range of public, semi-public, semi-private and private spaces.
Description
Citation
UŘÍDILOVÁ, V. Obytný soubor, Líšeň [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Tomáš Binder (člen) Ing. arch. David Průša (člen) MgA. Svatopluk Sládeček (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
- studentka představila diplomní práci - byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomní práce - studentka reagovala na dotazy oponenta diplomní práce uspokojivě - zahájena diskuze s dotazy členů komise: o principy římsy v návrhu o vztah modřínového dřeva a fasádách k materiálu vnitřních podlah o principy schodiště u navržených rodinných domů o tloušťka tepelné izolace ve střeše o směr orientace obkladu fasády - dotazy komise byly odpovězeny uspokojivě
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO