Hranice – redefinice městské struktury

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce Park and Ride se zabývá návrhem záchytného parkovacího domu ve městě Hranice, které jsou známy především svým významným dopravním vlakovým uzlem a Hranickou propastí. Město nyní trpí velkou intenzitou automobilové dopravy v centru města z důvodu nedostatečné uliční sítě. Tato síť je narušena čtyřproudou silnicí, která byla postavena v 80. letech 20. století a přestřihla tak přirozené dopravní vazby. Zrušením čtyřproudé silnice, která nyní již postrádá na dopravní obslužnosti, se uvolňuje velké množství rozvojové plochy, které je primárně využito jako zemědělsko-rekreační oblasti. Součástí tohoto zeleného pásu je právě i objekt parkovacího domu, který zamezuje vjezdu nadbytečných automobilů do centra města. Parkovací dům tvoří nový dopravní uzel města, jehož součástí jsou i prvky alternativní dopravy – přestup na MHD či kolo, čímž je umožněno vytvoření centra města příjemného pro chodce.
The diploma thesis Park and Ride deals with the design of a car park in the town of Hranice, which is known mainly for its important transport train node and Hranice Abyss. The city now suffers from the high intensity of car traffic in the city center due to insufficient street network. This network is disrupted by a four-lane road that was built in the 1980s and cut natural transport links. The abolition of the four-lane road, which is now lacking in transport services, releases a large amount of development area, which is primarily used as an agri-recreational area. Part of this green belt is the parking house, which prevents the entry of surplus cars into the city center. The parking house is a new transport hub of the city, which also includes elements of alternative transport - transfer to public transport or bicycle, which makes it possible to create a city center pleasant for pedestrians.
Description
Citation
UHERKOVÁ, I. Hranice – redefinice městské struktury [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) Ing. arch. Marek Kuchta (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. arch. Jan Hora (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
• Študenti spoločne predstavili analytickú časť, riešeného mesta = Hranice -> ich navrhované projekty sa vzájomne doplňujú a vytvárajú celkový obraz o premene mesta, resp. obnove jeho lokalít a funkcií • Študent ďalej prezentoval samotný koncept práce, návrh, výkresovú a grafickú časť • Hlavná téma = parkovací dom • Odpoveď na otázku oponenta o 1- Nemá to byť botanická záhrada, ale extenzívna zelená plocha, len s nutnou údržbou -> podpora hmyzu v mestách o 2 – Viac svetla + v prípade zmien v spoločnosti možná úprava na rôzne funkcie (prispôsobená výška konštrukcií a typológia) -> možná zmena na bývanie, kancelárie, atp. • Porota otázky o Vierendeelov nosník je zle navrhnutý (nemá mať stuženie vo vertikálnej rovine, len horizontálnej) o Aké by boli celkové náklady na realizáciu pri väčších svetlých výškach? o Prídavný objekt ku garážam. Prečo je tam a prečo dané funkcie nie sú súčasťou hlavnej hmoty (integrované) -> nahradenie služieb veľkých centier do lokálnych menších stredísk (toto je jeden z mnohých v rámci stratégie celého mesta) o Prečo tam nie je parter? -> nehodí sa do kontextu umiestnenia parkovacieho domu, keďže tam nie je klasická ulica o Nadväznosť na priľahlú obec Drahotuše -> keďže tam vznikne obchvat, ktorý vytvorí priestorovú bariéru medzi mestom a obcou, tak do detailu nebolo prepojenie overené o Nie je objekt príliš masívny a veľký aby bol súčasťou obytnej štruktúry? -> Je to prechodný prvok, vstup do mesta, gesto o Nehrozí poškodenie trubiek s algae? -> tvrdené sklo • Študent reagoval na otázky dobre. Prezentácia bola na veľmi dobrej úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO