Františkánský klášter a Římské náměstí v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá novým využitím bývalého františkánskeho kláštora a úpravou tzv. Římského náměstí v Brne. Táto štvrť bola kedysi židovskou a stále má jedinečné genius loci. Hlavná nová funkcia kláštora je nová pobočka diecézneho múzea. Římské náměstí predstavuje súbor rozmanitých zákutí, aké sa v centre Brna už nenachádzajú. Zásahy do jeho štruktúry sa obmedzujú na minimum, predovšetkým ide o doplnenie budov v mieste prieluk. Hodnotný prvok pasáže v severovýchodnom sektore zostáva prístupný prostredníctvom podlubia v prízemí bytového domu č. 2. Navyše vznikne nová pasáž v severozápadnom sektore s krytou tržnicou. Vďaka týmto zásahom dôjde k oživeniu a zatraktívneniu celého priestoru námestia s ohľadom na pamiatkovú obnovu.
Diploma thesis deals with the new use of the former Franciscan monastery and the modification of the so-called Roman Square in Brno. This district was once Jewish quarter and still has a unique genius loci. The main new function of the monastery is a new branch of the diocesan museum. The Roman Square is a set of diverse places no longer found in the center of Brno. Interventions in its structure are kept to a minimum, in particular the addition of buildings at the gaps. A valuable passage element in the northeastern sector remains accessible through the arcade on the ground floor of the block of flats no. 2. In addition, a new passage will be created in the northwest sector with a covered market. Thanks to these interventions, the whole space of the square will be revived and made more attractive with regard to monument restoration.
Description
Citation
BULEJ, M. Františkánský klášter a Římské náměstí v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. arch. Zdeněk Pospíšil (člen) Ing. arch. Martin Šikula (člen)
Date of acceptance
2019-05-27
Defence
Student představil svou diplomovou práci včetně úvodu do problematiky a analýz, následně byly přečteny posudky vedoucího práce a jejího oponenta včetně otázek. Student doplnil detaily k otázkám a připustil komplikace v případě nádvoří. Následovaly otázky členů komise a diskuze nad DP. arch. Mikšík: Podněty k výstavbě nových objektů, jejich výraz. doc. Králová: regulace dle ÚP, zastřešení nádvoří, Úskalí umísťování stromů na střechách. prof. Chybík: Důvody, inspirace a technické řešení zastřešení nádvoří, podlažnost objektů. arch. Šikula: Nedostatky řešení tržiště a přilehlých VP. arch. Pospíšil: Nevhodné umístění zeleně v nepřístupné poloze. Student reagoval, avšak v jeho odpovědích byla nalezena řada nedostatků. Předsedkyně komise shledala, že není dalších podnětů k doplnění. Student na vyzvání opustil místnost.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO