Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.
This diploma thesis deals with the determination of conditions for the preparation of elderberry extract so that the prepared extract retains as many biologically active substances as possible and the way of preserving this extract. Furthermore, the work deals with the transmittance of already specific phenolic acids, namely chlorogenic acid, coffee and ferulic skin, through the Franc diffusion cells. In the theoretical part of the thesis there is a taxonomic classification, description and use of elderberry. Furthermore, significant active substances, in particular phenolic acids, are mentioned. beneficial effects on the skin. The anatomy of the skin and the problem of the penetration of phenolic acids through the skin are described in detail. Finally, a description of high performance liquid chromatography is provided. The experimental part is devoted to verification of optimal conditions for preparation of extract. The best option is to extract the flowers with water at 100 ° C for 10 minutes in a ratio of 1 part by weight of dry flowers and 10 parts by volume boiling water. The ratio of flowers and stems to the phenolic acid content of the extract was also investigated. In the flower extract and its thickened version, the skin permeability was examined by transdermal absorption. The aim of this experiment was to find out if and how much the above mentioned phenolic acids go through the skin. As skin membrane, pork skin from the auricle was used. All determinations of the above phenolic acids in all samples were carried out by liquid chromatography.
Description
Citation
LUKŠOVÁ, L. Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Jak moc byly použité prasečí uši chlupaté? Neuvažovala jste o možném zvýšení propustnosti látek pokožkou například přípravou emulze?doc. Diviš: Můžete vysvětlit, co je myšleno tím, že jste mačkala a filtrovala květy? Je možné vámi dosažené výsledky srovnat i s výsledky ostatních autorů? Uvádíte nejvyšší množství izolovaných polyfenolů při teplotě 100 °C, jak je to se stabilitou polyfenolů při této vysoké teploty?doc. Brázda: Co znamená použití druhého a třetího květu?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO