Vliv alkalického aktivátoru na imobilizaci kovů v alkalicky aktivované strusce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V této práci byl zkoumán vliv alkalického aktivátoru na imobilizaci olova a mědi v alkalicky aktivované vysokopecní strusce. Bylo použito celkem pět aktivátorů, a to sodné vodní sklo, draselné vodní sklo, hydroxid sodný, hydroxid draselný a uhličitan sodný. Schopnost imobilizace Pb2+ a Cu2+ v matricích byla zjištěna na základě vyluhovacích testů podle ČSN EN 12457-4, přičemž koncentrace kovů ve výluzích byly stanoveny pomocí ICP-OES. Pro lepší pochopení způsobu imobilizace byly vybrané vzorky podrobeny analytickým metodám (FTIR, XRD, SEM, XPS). Bylo zjištěno, že míra imobilizace 1 hm.% Pb2+ a Cu2+ v AAS je velmi vysoká nezávisle na použitém typu alkalického aktivátoru.
In this work the influence of alkaline activator on immobilization of lead and copper in alkali-activated blast furnace slag was investigated. A total of five activators were used; sodium water glass, potassium water glass, sodium hydroxide, potassium hydroxide and sodium carbonate. The leaching test according to ČSN EN 12457-4 was used to evaluate the level of immobilization of heavy metals, the leached solutions were analyzed by ICP-OES. For a better understanding of immobilization, the selected samples were characterized by analytical methods (FTIR, XRD, SEM, XPS). It was found that the degree of immobilization Pb2+ and Cu2+ in AAS was very high, regardless of the type of alkaline activator used.
Description
Citation
BYSTRIANSKA, E. Vliv alkalického aktivátoru na imobilizaci kovů v alkalicky aktivované strusce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2019-05-29
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s teoretickými základy a cíli své diplomové práce a velmi přehledně přednesla výsledky, kterých dosáhla v experimentální části práce orientované na využití anorganických materiálů při imobilizaci nebezpečných látek.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek k práci. Studentka výborně reagovala na všechny připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázala prokázala velmi solidní znalosti oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO