Využití metod termické analýzy při studiu účinku mikrobiálních inhibitorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá využitím metód termickej analýzy pri štúdiu účinkov mikrobiálnych inhibítorov, kde hlavným cieľom tejto práce bolo otestovať využiteľnosť metódy, ktorá sa predovšetkým používa v odlišných oblastiach vedy a výskumu. Ako modelové mikroorganizmy boli zvolené tri bakteriálne kmene: Cupriavidus necator H16, jeho mutantný kmeň Cupriavidus necator PHB-4 a Halomonas halophila. Inhibičný účinok kyseliny levulovej na rast a mieru metabolickej aktivity bol sledovaný pomocou mikrokalorimetrie. Meraním bolo zistené, že baktérie boli schopné adaptovať sa na kyselinu levulovú do určitej koncentrácie – Cupriavidus necator do 5 g/l a Halomonas halophila do 2 g/l. Výsledky termickej analýzy boli porovnané s konvenčnou metódou, ktorá sa bežne používa na sledovanie rastu mikroorganizmov.
This diploma thesis deals with the use of thermal analysis in the study on effects of microbial inhibitors. The main aim of this work was to determine the utilization of the method, which is mainly used in different fields of science and research. Three bacterial strains: Cupriavidus necator H16, its mutant strain Cupriavidus necator PHB-4 and Halomonas halophila, were used as model microorganisms. The inhibitory effect of levulinic acid on growth and metabolic activity was monitored by microcalorimetry. It was found that bacteria were able to adapt to levulinic acid to a certain concentration - Cupriavidus necator to 5 g/l and Halomonas halophila to 2 g/l. The thermal analysis results were compared to a conventional method, which is commonly used to study the growth of microorganisms.
Description
Citation
BOŠEĽOVÁ, M. Využití metod termické analýzy při studiu účinku mikrobiálních inhibitorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2019-05-29
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Pekař: Jak dlouho trvala příprava vzorku pro mikrokalorimetrické měření? Jaká je příčina malého píku pozorovaného na začátku termokalorimetrického meření? Zdráhal: Prosím vysvětlete postup při hodnocení délky adaptační fáze. Jaký význam mají procentuální hodnoty uvedené na snímku 12? Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO