Analýza produktů elektrického výboje ve směsích vody a etanolu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce je zaměřena na elektrické výboje v kapalině, konkrétně na roztoky etanolu. V teoretické části je nastíněna definice plazmatu, důležité parametry, druhy a generování plazmatu a využité plazmových technologií v současnosti. Hlavní pozornost je věnována výbojům v kapalném prostředí. Elektrickým výbojem v kapalném prostředí dochází k fyzikálním procesům (rázovým vlnám, UV záření a působení elektrického proudu), stejně jako k chemickým (tvorba radikálů a iontů). Obu typů procesů se využívá v mnoha odvětvích – v medicínském prostředí (sterilizace nástrojů, ničení patogenních útvarů v těle), ve spotřebním průmyslu (povrchové úpravy, úpravy textilií a netkaných látek, čištění povrchů) nebo v ochraně životního prostředí (čištění pitné vody, rozklady organických látek). Cílem práce byla analýza produktů v roztoku etanolu. Byly proměřeny různé vzorky a byla sledována koncentrace vybraných složek v průběhu měření – etanol, aceton a acetaldehyd. Na sběr dat byla použita metoda PTR-TOF-MS. Tato metoda je vhodná díky rychlé odezvě a okamžitému měření, pro naše potřeby poskytuje dostatečně přesné výsledky. Pro lepší a přesnější stanovení je do budoucna vhodné použít kombinaci s nějakou chromatografickou metodou – např. plynovou chromatografií.
The thesis is focused on electrical discharge in liquid solutions, in particular in ethanol solutions. In the theoretical section, the plasma is defined along with its important parameters, types of plasma generation and usage of plasma technologies. Main part is focused on the discharges in water solutions. Electric discharges in liquid solutions enable physical processes (shock waves, UV radiaton, electric current) as well as chemical ones (generation of radicals and ions). Both types of the processes are used in many fields – medicine (tool sterilization, destruction of pathogens), consumer technologies (surface adjustemen, processing of the textiles, surface clearing) of environmental protection (clearing water, decomposition of organic compounds). Goal of the thesis was to analyze discharge products on ethanol solution. Multiple samples were measured and concentration od selected products was monitored during the measurement – ethanol, acetone and acetaldehyde. PTR-TOF-MS method was used to collect and analyze the data. This method is well used thanks to quick response and immediate measurement. It produce the reset accurate enough for our purpose. It would be more efficient to use this method in combination with another analytical metohod in the future research, e.g. gas chromatography.
Description
Citation
LOKAJOVÁ, A. Analýza produktů elektrického výboje ve směsích vody a etanolu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Čeppan: Jaký etanol byl použit?Lehocký: Špatné číslování literatury v práci. Mělo by smysl proměřit vyšší koncentrace etanolu? Co by se stalo při použití jiné organické látky?Pekař: Proč byl zvolen etanol?Student prokázal dobrou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO