Testování působení chemických látek na viabilitu buněčných linií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o vlivu vybraných chemických látek na viabilitu buněčných linií. V teoretické části práce jsou rozebrány poznatky o možnostech léčby rakoviny pomocí chemoterapeutik včetně jejich mechanismu působení a nežádoucích účinků. Dále jsou zde popsány alternativní struktury DNA se zaměřením na G-kvadruplexy a ligandy, které s G-kvadruplexy interagují. Tyto látky jsou považovány za slibná léčiva při boji proti rakovině díky jejich vysoké specifitě vůči G-kvadruplexům nacházejících se v telomerách chromozomů. Ligandy interagující s G-kvadruplexy stabilizací G-kvadruplexů mohou inhibovat enzym telomerasu nezbytnou pro prodlužování telomer rychle se dělících nádorových buněk. Dále jsou v teoretické části shrnuty možnosti testování viability. Cílem experimentální části bylo porovnání cytotoxické aktivity mezi komerčně dostupnými chemoterapeutiky a vybranými ligandy interagující s G-kvadruplexy. Dalším úkolem bylo studium apoptózy a nekrózy po působení vybraných chemických látek na buněčné linie a následně proběhla i lokalizace ligandů interagujících s G-kvadruplexy v buňkách nádorové buněčné linie karcinomu prsu. V rámci experimentální části bylo zjištěno, že ligandy interagující s G-kvadruplexy vykazují podobnou cytotoxickou aktivitu jako komerčně dostupná chemoterapeutika.
The subject of this diploma thesis is the influence of selected chemicals on cell lines viability. The theoretical part contains options of cancer treatment by using chemotherapeutics including their mechanism of action and side effects. Additionally, there are described alternative DNA structures with focus on G-quadruplexes and ligands that interact with G-quadruplexes. These compounds are promising drugs in cancer treatment due to their high specificity to G-quadruplexes, which are found in telomeres of chromosomes. G-quadruplex interacting ligands by stabilization of G-quadruplexes can inhibit the enzyme telomerase, which is necessary for telomere lengthening of rapidly dividing cancer cells. Additionally, the possibilities of viability assays are summarized in the theoretical part. The aim of the experimental part was comparing cytotoxic activity between commercially available chemotherapeutics and selected G-quadruplex interacting ligands. Another task was the study of apoptosis and necrosis after the treatment of selected chemicals on cell lines and after the localization of ligands interacting with G-quadruplexes in the cells of the breast cancer cell line. In the experimental part, G-quadruplex interacting ligands have been shown to exhibit similar cytotoxic activity to commercially available chemotherapeutic agents.
Description
Citation
ZEMANOVÁ, A. Testování působení chemických látek na viabilitu buněčných linií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Na jakém základě byly vybrány testované ligandy?doc. Obruča: Zmínila jste překryv autofluorecsence, můžete uvést, která látka má fluorescenci při 355 nm.Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO