Možnosti využití cihelného recyklátu v pojivových systémech s obsahem p-slínku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá přípravou pojivových systémů na bázi portlandského slinku a cihelného recyklátu. Jako cihelný recyklát je považována původně odpadní surovina ze stavebnictví či z výroby cihlářských výrobků. V této práci byl použit jemně mletý cihelný recyklát a cihelný obrus, který vzniká při finálním opracování vypálených cihel. Zakomponováním cihelného obrusu do alternativního systému na bázi portlandského slinku by přineslo nemalé ekologické i ekonomické benefity. Diplomová práce se zabývá možnostmi využití cihelného obrusu jako pucolánové příměsi k portlandskému slinku, s cílem připravit a otestovat portlandský cement, který je definován v ČSN EN 197-1. Tato práce se rovněž zabývá možnostmi přípravy alternativních pojiv na bázi p-slinku, avšak takových, které nedefinuje ČSN EN 197-1. Konkrétně se jedná o ternární pojiva s přídavkem fluidního ložového popílku a pojiva na bázi hybridních cementů s obsahem síranu sodného.
This diploma thesis deals with the preparation binder systems based on Portland clinker and recycled brick. Recycled brick is considered a waste material from construction or production of brick products. This thesis uses finely grounded brick recycled and brick dust, which is produced during final processing of burnt bricks. By incorporating brick dust in alternative system based on Portland clinker could bring ecological and economic benefits. This diploma thesis deals with option using brick dust as pozzolan admixture to Portland clinker, with the aim to prepare and test Portland cement, which is defined in v ČSN EN 197-1. This thesis also deals with possibility preparation of alternative binders based on p-clinker, but those not defined by ČSN EN 197-1. Specifically these are ternary binders with fluid bed ash and binders based on hybrid cements containing sodium sulfate.
Description
Citation
TUŠLA, V. Možnosti využití cihelného recyklátu v pojivových systémech s obsahem p-slínku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2019-05-29
Defence
1. Student seznámil členy komise s teoretickými základy a cíli své velmi zajímavé diplomové práce zaměřené na využití druhotných surovin při výrobě stavebních materiálů a velmi srozumitelně přednesl výsledky, kterých dosáhl v experimentální části.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na dotaz odpověděl správně a úplně.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek. Student výborně reagoval na všechny připomínky a v diskusi se členy komise prokázal velmi dobré znalosti problematiky řešné diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO