Optimalizace malého asynchronního motoru.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na vylepšení energetické efektivity asynchronního motoru. V 1. části se nejdříve vysvětluje princip činnosti motoru. Následně jsou zkoumány příčiny vzniku ztrát a poté naznačeny postupy, jak je snížit s ohledem na vyrobitelnost stroje. V 3. části je naznačen ruční výpočet parametrů malého sériově vyráběného motorku. Ve 4. kapitole je srovnání výsledků ručního výpočtu a analytického nástroje Ansys Maxwell RMxprt. Pomocí něj je v 5. kapitole provedena optimalizace stroje řízená genetickým algoritmem v programu Matlab. V poslední kapitole jsou návrhy úprav ověřeny pomocí metody konečných prvků Ansys Maxwell 2D.
The goal of this thesis is to improve efficiency of an induction motor. In the first part, the working principle is described. The next part deals with the origin of losses and possible solutions to decreasing losses without impacting the production possibles. The third part of the thesis is focused on the calculation of parameters of a small serial production motor. In the fourth part, these parameters are verified using the analytical tool RMxprt which is included in Ansys Maxwell. The fifth chapter deals with the optimization using Matlab genetic algorithm. In the final chapter, the design modifications are verified using the method of finite element Ansys Maxwell 2D.
Description
Citation
JEDLIČKA, L. Optimalizace malého asynchronního motoru. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student seznámil komisy s obsahem své diplomové práce s názvem "Optimalizace malého asynchronního motoru". Představil modely vytvořené v simulačním programu a srovnal jednotlivé modely. Student seznámil komisi s navrženým vzorky, kde optimalizoval tvary drážek a předvedl rozložení pole magnetické indukce v jednotlivých vzorcích. Závěrem student porovnal vypočtené vzorky. Student odpověděl na obě otázky oponenta. Vysvětlil postupy při vytváření genetického algoritmu. V rámci diskuze byl student dotazován na samotnou optimalizaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO