Skin efekt ve vysokootáčkových elektrických strojích.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá potlačením vlivu skin a proximity efektu ve vysokootáčkových strojích. V první části jsou shrnuté obecné poznatky o vysokootáčkových strojích. Druhá část je věnována principu a možným potlačením důsledků způsobených skin a proximity efektem. Ve třetí části jsou ukázány výsledky simulací vytvořených modelů pro synchronní stroj s permanentními magnety. Na výsledcích těchto simulací je ukázán vliv skin a proximity efektu. Dále jsou navržena konstrukční opatření na omezení těchto a dalších nežádoucích jevů, aby bylo dosaženo co největší účinnosti.
This master thesis deals with the suppression of the skin and proximity effects in high-speed machines. The first part summarizes the general knowledge of high-speed machines. The second part is devoted to the principle and possible suppression of consequences caused by skin and proximity effects. The third part shows the simulation results of models of a synchronous machine with permanent magnets. The results of these simulations reveal the consequences of skin and proximity effects. In addition, design measures are proposed to limit these and other undesirable phenomena to achieve the highest possible efficiency.
Description
Citation
KLÍMA, P. Skin efekt ve vysokootáčkových elektrických strojích. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student seznámil komisy s obsahem své diplomové práce s názvem "Skin efekt ve vysokootáčkových elektrických strojích". Diplomant postupně seznámil komisi s vytvořenými modely a výsledky simulace. Představil komisi model optimalizovaného bezdrážkového stroje, model stroje s drážkami a opět několik výstupů simulace. Závěrem student představil výkonovou bilanci optimalizovaného stroje. Student odpověděl na obě otázky oponenta za pomoci připravených slidů. V rámci diskuze student odpovídal na dotazy k použití zvolené varianty.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO