Urbanistické řešení vybraného prostoru Brno-Kohoutovice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Urbanistická studie vybraného prostoru městské části Brno Kohoutovice řeší stávající nevyhovující stav části kohoutovického intervilánu v blízkosti zastávky MHD Voříškova. Nesnadné území charakterizované značnými stavebními zásahy minulé éry a velmi členitým terénním reliéfem, dalo vzniknout neotřelému konceptu, který se svým netradičním hmotovým řešením snaží nalézt přerušený dialog mezi původní historickou zástavbou a socialistickým sídlištěm. Snaží se jasně definovat hlavní veřejné prostory, jejichž zřetelné vymezení zde dodnes chybí, a vnést do těchto prostor logiku. Rozčleňuje území na systém soukromých a veřejných prostor. Zabývá se problematikou řešení okolí panelových domů. Zintenzivňuje stávající zástavbu a spojuje sídlo. Odděluje dopravu. Vnáší do území nové hodnoty v podobě ekumenického centra, situovaného do nevyužitého prostoru při mimoúrovňovém křížení komunikací, a nově navržené průhledové osy, která propojuje starou část obce s novou zástavbou. Studie se dále zabývá problematikou budoucnosti urbanismu ve výhledovém období třiceti let, proto zde byla snaha zapojit některé soudobé technické a sociální trendy, jako je třeba bydlení v mobilních bytových jednotkách.
The urban study of a selected area of the city of Brno Kohoutovice solves the existing unsuitable condition of the part of Kohoutovice near the Voříškova bus stop. A difficult area characterized by substantial building interventions of a past era and a very rugged field relief, it gave rise to a novel concept which tries, with unconventional solutions, to find the broken dialogue between the original historic buildings and socialist settlement. It attempts to define clearly the main public areas still missing here and bring logic to these areas. It divides the system of private property and public spaces. It deals with the problem of finding a solution to neighborhood full of high-rises. It intensifies the existing buildings and connects the individual parts, though separates traffic. It brings new value to the area in the form of an ecumenical center located in the unused space at a grade-separated crossroads and a newly designed head-axis which connects the old part of the village with the new development. The study also deals with the future of urbanism in the prospective period of thirty years. There was therefore some effort to engage contemporary technical and social trends, such as accommodation in mobile housing units.
Description
Citation
PECHÁČEK, J. Urbanistické řešení vybraného prostoru Brno-Kohoutovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO