Senzor na bázi optovláknového interferometru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá porovnáním couplerů 2x2 a 3x3. Dále je zde probrána problematika otovláknového Michelsonova interferometru a jeho využití jako senzoru. Tento senzor je schopný detekovat velmi kvalitně vibrace. Obsahem části práce jsou také simulace s využitím 3x3 coupleru, jako senzoru vibrací a lokalizace vibrace na optickém vláknu s použitím Michelsonova a Mach-Zehnderova interferometru.
This diploma thesis deals with comparsion of 2x2 and 3x3 couplers. There is also description of issue of the Michelson interferometer and its use as a sensor. This sensor is very good at detecting vibrations. Part of the work is description of simulation of Michelson interferometer with 3x3 coupler as vibration sensor and localization of vibration on optical fiber by Michelson and Mach-Zehnder interferometer.
Description
Citation
ROZSYPAL, F. Senzor na bázi optovláknového interferometru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: - Jaká je vhodná konfigurace interferometru, za předpokladu co nejvyšší přesnosti za co nejnižší cenu? Uveďte, který typ coupleru je z tohoto hlediska výhodné využít, jestli 2x2, nebo 3x3 a ve kterém typu interferometru (v práci uvádíte 3 typy). Uveďte nejlepší konfiguraci pro nízké a vysoké kmitočty a konfiguraci universálního interferometru pro celé kmitočtové pásmo, které jste v práci měřil. - Odpověděl dostatečně. Otázky komise: - Limitovala vás při práci velikost vzorkovacího kmitočtu osciloskopu, či velikost paměti? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO