Software pro manuální ostření kamery s rozlišením 4K

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce obsahuje analýzu v současné době používaných metod, jejichž cílem je určit míru ostrosti obrazu. Tato analýza se použila pro vytvoření programu, který vyhodnocuje míru ostrosti obrazu v procentuální míře a pracuje v reálném čase. Dále aplikace dokáže ve snímku za určitých podmínek najít předem definovaný obrazec a v tomto místě měřit míru ostrosti. Druhou možnost představuje metoda, která hledá nejvhodnější místo pro ostření ve střední části obrazu. Závěrečná část práce obsahuje záznamy o testovacích měřeních, které byly provedeny v odlišných scénách.
This Master thesis is focused on the analysis of currently used methods which whose target is to determine the rate of image focus. This analysis was used during the development of the program which evaluates the rate of image focus in percentage rate, works in real time and cooperates with a camera capable of 4k image resolution with a manual focus of the lenses. Application is then capable of a finding of a pre-defined image under certain circumstances which is being used for increasing of effectivity of image focusing. Another option is represented by a method that is searching the most suitable area for focusing in the center of the image. A detailed description of these methods and program itself are also included in the thesis. The final part of the thesis contains records of measurement tests with its results.
Description
Citation
SLÁMA, A. Software pro manuální ostření kamery s rozlišením 4K [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: - Jak bylo v rámci testování přistupováno k šumu v případě ostření na velké vzdálenosti (100 m a výše viz kapitola úvod)? - Odpověděl dostatečně. Otázky komise: - Proč jste použil pro odstranění šumu medián? - Odpověděl dostatečně. - Kde jste získal použité funkci pro měření míry ostrosti? - Odpověděl dostatečně. - Proč jste prováděl určení výpočetní náročnosti v Matlabu? - Odpověděl dostatečně. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO