Univerzální testovací zařízení pro ověření komunikačních parametrů technologie Narrowband IoT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Komunikační technologie Narrowband IoT je zástupcem LPWA (Low Power Wide Area)technologií, která svými vlastnostmi cílí na požadavky aplikací internetu věcí pro auto-nomní zasílání měřených dat ze senzorů v místech špatného pokrytí mobilním signálem.Pro cílené aplikace je vhodné nejprve zmapovat vlastnosti této technologie v cílené loka-litě a určit vhodnost a varianty jejího nasazení. Tato diplomová práce se zabývá návrhemuniverzálního ručního testovacího zařízení pro ověření komunikačních parametrů techno-logie Narrowband IoT. Výsledkem práce je porovnání LPWA technologií, následně návrha realizace zařízení. Závěrem byla ověřena funkčnost zařízení a bylo realizováno měřenízpoždění přenosu dat pro ověření vlastností Narrowband technologie pro aplikace kritickéna zpoždění při přenosu. Zástupcem takových aplikací jsou chytré elektroměry definujímaximální hodnotu zpoždění při přenosu dat 10 s a tudíž je žádoucí na místě poten-ciální implementace ověřit, zdali je nasazení komunikační technologie Narrowband IoTvhodné pro aplikace tolerantní na zpoždění při přenosu dat nebo i pro aplikace kritickéna zpoždění.
Technology Narrowband IoT is a representative LPWA (Low Power Wide Area) tech-nology that due to its promising features aims for demands of the Internet of Thingsapplications for autonomous data sending from sensors in areas of poor mobile coverage.For such applications, it is beneficial to firstly map properties of communication technol-ogy in areas of intended use and evaluate whether or not is this technology applicable.This Master thesis deals with the design of the hand-held measuring device for evaluationof Narrowband IoT properties. The output of this thesis is firstly comparison of LPWAtechnologies secondly, design of the mentioned device and verification of its functional-ity. And in last part description of measurement of transmission delay for delay-tolerantapplications. Transmission delay is a critical parameter for delay-tolerant applications.Such an application can be, for example, smart electrometers for which there is definedmaximal allowed transmission delay of 10 seconds and therefore it is desirable to evalu-ate whether or not is the deployment of the communication technology Narrowband IoTsuitable in the intended area for delay-tolerant or even for delay-intolerant applications.
Description
Citation
MOŽNÝ, R. Univerzální testovací zařízení pro ověření komunikačních parametrů technologie Narrowband IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. et Ing. Petr Musil (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Sládok (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. 1) Měření jakých parametrů technologie NB-IoT vaše zařízení umožňuje, a které z nich jsou dle vašeho názoru nejdůležitější? 2) Jaký vliv mají použitá návěstí 0x000, 0x200 a 0x400 na průběh NB-IoT komunikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO