Laboratorní úlohy pro výuku síťových technologií s použitím různých simulačních nástrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá prípravou operačného systému, simulačneho prostredia a prípravou dvoch laboratórnych úloh na výuku sieťových technológií. V teoretickej časti sú popísané protokoly DHCP, FTP, TFTP, HTTP a služba NAT. Praktická časť sa zaoberá inštaláciou programov ns-3, GNS3, ich súčastí a ich nastavením na OS Ubuntu 18.10. Táto časť sa ďalej venuje samotnej príprave laboratórnych úloh s návodmi a kontrolnými otázkami s použitím týchto dvoch simulačných programov a HTTP servera v programovacom jazyku Python.
This diploma thesis focuses on the preparation of an operating system, a simulation environment and the creation of two laboratory exercises explaining network technologies. In the theoretical part protocols DHCP, FTP, TFTP, HTTP, and NAT service are described. The practical part focuses on the installation of ns-3 and GNS3 programmes and their utilization and settings on OS Ubuntu 18.10. Moreover, it deals with the preparation of laboratory exercises created in the simulation programmes mentioned above together with tutorials, self-check questions and HTTP server in the Python programming language.
Description
Citation
VAĽUŠ, D. Laboratorní úlohy pro výuku síťových technologií s použitím různých simulačních nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Machník, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. 1. Jaká jsou úskalí použití nástroje Dynamips? Za jakých podmínek je možné jeho použití pro virtualizaci síťových prvků? 2. Pro demonstraci HTTP protokolu je v druhé lab. úloze použit autorem realizovaný HTTP server. Proč bylo použito vlastní řešení a jaká je jeho přidaná hodnota v úloze? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO