Analogové funkční převodníky pro laboratorní výuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom a realizáciou prípravku pre laboratórnu výučbu, zameraného na dvojbrány s nelineárnou prevodnou charakteristikou, odpovedajúcou kvadratickej, inverznej kvadratickej a kubickej funkcii. Jeho súčasťou je aj zložitejší prevodník polynomiálnej funkcie, ktorý ponúka študentom praktický pohľad na matematicky vytvárané funkcie pričom ich správnosť si bude možné v rámci laboratórnych cvičení overiť. Celý koncept je podporený návrhom obvodu napájacieho zdroja a generátora harmonických signálov. Jednotlivé funkcie prípravku sú realizovateľné z bežne dostupných súčiastok.
This master’s thesis deals with the design and the realization of a laboratory teaching device, which includes two-port parts with nonlinear transmission characteristics corresponding to quadratic, inverse quadratic and cubic functions. It also includes a more complicated design of a polynomial function converter that offers students a practical view of functions mathematically designed while verifying their accuracy in laboratory exercises. The whole concept is supported by the design of the power supply circuit and the harmonic signal generator. The individual features of this project are feasible from components commercially available.
Description
Citation
FILKO, P. Analogové funkční převodníky pro laboratorní výuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Götthans, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) doc. Ing. Ján Gamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO